Sanitat distribueix més de 800.000 dosis de vacunes contra la grip per reduir l’impacte de la malaltia a la Comunitat

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública inicia dilluns que ve, 4 de novembre, la campanya de vacunació enfront de la grip per a la temporada 2019-2020, per la qual cosa qualsevol ciutadania de la Comunitat Valenciana que estigui inclòs en algun dels grups de risc ja pot sol·licitar cita en el seu centre de salut per a vacunar–són més de 1.700 punts de vacunació entre les tres províncies-.

Per a aquesta temporada, la Conselleria de Sanitat ha adquirit 801.000 dosis de vacunes enfront de la grip, que ja es van començar a distribuir de forma gradual entre els departaments de salut el dia 21 d’octubre. En concret, 79.300 dosis a la província de Castelló, 362.690 dosis per a la província de València i 313.850 dosis per a Alacant, deixant un romanent de marge de seguretat.

De les 801.000 dosis adquirides per a aquesta campanya, 500.000 corresponen a una vacuna antigripal tetravalent. És una de les novetats d’aquest any i s’obre el camí a les vacunes del futur.

Altres 300.000 dosis són de vacuna antigripal trivalent amb adjuvant (un oli d’esqualè) que millora la resposta immune en persones majors de 65 anys.

Aquest any s’ha retardat lleument l’inici de la vacunació a causa del retard que s’ha produït en l’inici de l’epidèmia anual de grip ja que l’OMS no va determinar fins al passat mes de març els ceps d’aquesta temporada, i el procés de fabricació de les vacunes cultivades en ou dura uns 6 mesos.

El cost de les vacunes adquirides és de 3.204.032 euros. La campanya de vacunació comença el dilluns i conclourà el proper 31 de gener.

Objectiu, incrementar les cobertures

Els objectius per a la temporada 2019-2020 són assolir o superar una cobertura de vacunació del 65% entre les persones de 65 anys o més, superar la cobertura del 60% entre el personal sanitari i el 55% en embarassades.

En la temporada passada es van vacunar 744.137 persones incloses en els grups de risc (del total de 750.000 adquirides). El 44,7% es van administrar a homes i el 55,2% a dones.

La cobertura assolida en majors de 64 anys en tota la Comunitat va ser del 52%. En dones embarassades la cobertura ha anat augmentat fins al 52%. També el personal sanitari accedeix cada vegada més a la vacunació ja que la cobertura ha pujat fins al 58%, i pel que fa a les persones majors de 75 anys la cobertura es va situar l’any passat en un 58%.

Coincidint amb la campanya de vacunació, que arrenca dilluns que ve a les tres províncies, la Conselleria de Sanitat ha iniciat una campanya informativa en els diferents punts sanitaris de la Comunitat Valenciana per a conscienciar sobre la importància de la vacunació enfront de la grip.

Per a això, es van a distribuir cartells informatius en centres d’Atenció Primària i s’enviaran SMS a les persones que ja van ser vacunades per ser considerades grups de risc: majors de 64 anys, malalts crònics cardiovasculars o respiratoris, malalts renals, immunodeprimits, diabètics o amb obesitat mòrbida, embarassades, treballadors sociosanitaris, persones que tenen cura a altres que pertanyen a algun grup de risc, nens i nenes i adolescents, de 6 mesos a 18 anys, que reben tractament prolongat amb àcid acetilsalicílic, per la possibilitat de desenvolupar un síndrome de Reye.

Es considera també grup de risc a les persones que treballen en serveis públics essencials com a forces i cossos de seguretat de l’Estat, bombers, serveis de protecció civil, persones que treballen en els serveis d’emergències sanitàries i treballadors d’institucions penitenciàries i d’altres centres de internament.

Taxa d’incidència màxima

Durant la temporada passada l’increment de casos es va produir a partir de la primera setmana de gener. La taxa d’incidència màxima va ser de 224,2 casos per cada 100.000 habitants, concretament a la setmana 5 de 2019 que va ser quan es va produir el pic màxim de casos de grip (inferior als 294,4 casos per cada 100.000 habitants de la temporada anterior).

 

 

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

%d bloggers like this: