Sanitat destina a la construcció, reforma i dotació de centres sanitaris de la província d’Alacant gairebé el 40% de les inversions del 2023

El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, ha destacat que el seu departament destinarà 443 milions a la construcció, reforma i dotació de centres sanitaris a la Comunitat Valenciana el proper any i, d’aquests, 173 milions, el 39,1% , seran per a actuacions a la província d’Alacant.

D’altra banda, tal com ja va destacar en la seva compareixença a les Corts per presentar el pressupost de la Conselleria, Mínguez ha assenyalat que “són els pressupostos sanitaris més grans de la història i també els pressupostos més grans per a la província d’Alacant, que aposten per avançar en l’enfortiment del sistema públic de salut i per continuar garantint l’accés universal, equitatiu i de més qualitat als recursos assistencials a tot el territori”.

El conseller ha recordat que “el 2022 ja es va iniciar el camí de reforma i transformació profunda i ara es dóna un mou impuls a la construcció de la sanitat del futur amb mesures com continuar augmentant el personal, la millora de les infraestructures i dotació de tecnologia darrera generació, una Atenció primària propera, resolutiva i de qualitat, una salut pública que reforci els sistemes de prevenció i vigilància, i una salut mental capaç d’atendre les necessitats de la postpandèmia, especialment de la població infantil i adolescent”.

Primer hospital de dia infanto-juvenil de salut mental

Referent a això, Mínguez ha anunciat que ja estan molt avançades les gestions per adquirir l’immoble on s’ubicarà el primer hospital de dia infantojuvenil de Salut Mental d’Alacant, “una iniciativa associada al Pla de Salut Mental que presentarem ben aviat i que desplegarem el 2023”, ha detallat.

Situat al carrer Llar Provincial número 10, aquest immoble està en una parcel·la de més de 4.000 metres quadrats, que compta amb una zona enjardinada i 2.000 metres quadrats de superfície construïda, i que reuneix totes les condicions per a la posada en funcionament del centre de forma ràpida, un cop finalitzin les gestions relacionades amb la formalització de la compra.

Comptes del 2023

Pel que fa al detall dels comptes del proper any, el titular de Sanitat ha recordat que la sanitat pública valenciana comptarà amb un pressupost de més de 8.258 milions d’euros, que suposa un increment del 5,36% i gairebé 420 milions més respecte al de aquest any.

Mínguez ha afirmat que és un pressupost que augmenta en un 50% i en 2.765 milions d’euros respecte del 2015, és a dir, la sanitat pública valenciana destinarà 22,5 milions d’euros al dia a polítiques de prevenció i atenció. Són 7,5 milions diaris més que fa set anys.

Així mateix, respecte al capítol I, relatiu al personal, Miguel Mínguez ha ressaltat que “el pressupost creix fins a 3.688 milions d’euros, és a dir, 1.243 milions més que el 2015, un creixement del 50%”. En aquesta línia, ha remarcat que “de lʻaugment de plantilla de 6.000 noves places dʻaquest any, un 35% corresponen als departaments de la província dʻAlacant”.

“A més – ha continuat, Miguel Mínguez-, per al 2023 incrementarem la plantilla en 995 places més per cobrir les necessitats vinculades als nous serveis que posarem en marxa”.

Unitat de referència d’atenció a lesionats medul·lars

El conseller també ha explicat que l’increment de personal també permetrà crear la futura unitat de referència d’atenció a lesionats medul·lars crònics que s’obrirà a l’hospital de La Pedrera a Dénia.

Aquesta unitat millorarà sensiblement l’atenció dels pacients a la província. Evitarà que, com passava fins ara, bona part dels pacients d’Alacant amb lesió medul·lar s’hagin de desplaçar al centre nacional de referència de Toledo oa l’institut Guttman de Barcelona.

Xifra històrica en inversions

Respecte al capítol VI, corresponent a les infraestructures, Miguel Mínguez ha recordat que està dotat de 520 milions d’euros, que ha qualificat de “xifra històrica, la recollida més gran en uns pressupostos, que suposa una xifra de 20% i 85 milions superior a la d’aquest any. És una quantitat que gairebé multiplica per 8 la xifra del 2015”.

Per Mínguez, “aquesta aposta inversora ens permetrà seguir l’elevat ritme d’obres en infraestructures sanitàries que estem desenvolupant a tota la Comunitat Valenciana i, de manera especial, a Alacant, província on en aquests moments hi ha 44 actuacions en marxa per un valor 164 milions d’euros”.

Segons ha explicat, “el juny del 2015 només hi havia 3 milions en obres sanitàries en marxa. 3 milions davant de les 164 que hi ha ara. O, el que és el mateix, avui dia s’ha multiplicat per 55 el valor total de les obres en execució”.

173 milions per a actuacions a Alacant

Miguel Mínguez ha passat a detallar les partides específiques de tot el capítol VI, que a la província d’Alacant se’n xifra en 173 milions, el 39,1% del total d’aquest capítol.

Inversions per departaments

El titular de Sanitat ha detallat aquestes inversions per departaments de salut. D’aquesta manera, ha xifrat en 11,4 milions d’euros els destinats al departament Alacant Hospital General, en concret per a les Urgències de l’Hospital General doctor Balmis, les obres d’ampliació i reforma, així com per a l’adequació als espais que acolliran els equips d´alta tecnologia del Pla INVEAT. Així mateix, aquesta inversió al departament anirà destinada a la licitació de les obres del nou centre de salut Pau2.

Per part seva, al departament de salut de Sant Joan es destinaran 17,78 milions d’euros a la reforma de les Urgències de l’hospital San Joan i de l’hospital de dia oncològic, així com a altres ampliacions i reformes. A més, aniran destinats a la construcció dels centres de salut Alacant-Garbinet, Alacant-Condomina, Muchavista del Campello, així com a la reforma del centre sanitari integrat Alacant-Carrer Girona i l’ampliació del centre de salut El Campello.

Al departament de salut Marina Baixa s’hi destinaran 25,6 milions d’euros per a l’ampliació de l’hospital Marina Baixa i al nou centre de salut Benidorm-Rincón de Loix.

Amb un total de 7,7 milions d’euros, les inversions al departament d’Elda es destinaran al nou edifici de consultes externes i aparcament de l’Hospital General d’Elda, així com a l’ampliació dels serveis d’hemodiàlisi i salut mental. També rebreu part del pressupost destinat al departament l’ampliació del centre de salut Petrer II.

Pel que fa al departament d’Elx-hospital General, els 14,8 milions d’euros aniran destinats a la reforma i l’ampliació de l’hospital General, bloc quirúrgic i altres millores. També es destinaran a la licitació de l’obra del nou centre de salut Altabix-Travalón, així com a l’ampliació i reforma del centre de salut San Fermín,

El departament de salut de Dénia comptarà amb 3,45 milions d’euros per a la reforma i l’equipament de l’hospital La Pedrera de Dénia, així com per a la conversió en centre de lesionats medul·lars. A més, també es destinaran al nou centre de salut de Pedreguer.

Un total de 30,44 milions d’euros seran els destinats a les inversions al departament de salut d’Oriola i en concret, a l’ampliació de l’hospital d’Oriola, així com per a la construcció del nou consultori auxiliar de Redován, al nou centre de salut Algorfa, així com per ampliació i reforma del centre de salut Albatera.

Per part seva, al departament de salut de Torrevella es destinaran 11 milions d’euros per a l’ampliació de l’hospital i incorporació de nou equipament, així com per a l’ampliació dels centres de salut Guardamar del Segura, Oriola Costa.

Finalment, un total de 4,46 milions d’euros seran els destinats al departament de salut d’Alcoi i, en concret, a l’ampliació del seu hospital i la construcció d’aparcament, així com a les ampliacions dels centres de salut d’Onil, Alcoi-La Bassa, i al nou centre de salut de Castalla.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: