LA UNIÓ demana a Hisenda que rebaixe els mòduls agraris de l’IRPF i també les deduccions de la factura elèctrica i els pinsos

LA UNIÓ Llauradora i Ramadera ha presentat una sèrie de propostes al Ministeri d’Hisenda per a millorar el tractament fiscal al sector agrari en l’Ordre per la qual es desenvolupen per a l’any 2023 el mètode d’estimació objectiva de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i el règim especial de l’Impost sobre el Valor Afegit (Ordre de mòduls).

LA UNIÓ ha dut a terme aquestes propostes amb l’objectiu de pal·liar, en el pla fiscal, la greu crisi de costos que el sector productor de la Comunitat Valenciana ha patit en 2022 i els efectes que tinguen en 2023.

L’organització professional agrària recorda que en 2022 s’ha donat un fort increment de quasi tots els costos de producció, però especialment dels essencials (fertilitzants, pinsos, gasoil agrícola…), destacant que, de mitjana, des de gener a octubre de 2022 se situen com a mínim entre un 27% (determinats tipus de pinsos) i fins a un màxim del 143% (determinats tipus de fertilitzants), respecte al preu mitjà de 2021.

Aquest increment en els costos de producció, no obstant això, no s’hauria vist repercutit íntegrament en el preu percebut pel productor per les deficiències i desequilibris que té la cadena alimentària, fet que reforcen també les dades d’Eurostat per al primer semestre de 2022 d’índexs de preus pagats i índexs de preus percebuts.

En aquest context, LA UNIÓ proposa que, de cara a garantir la viabilitat econòmica de les explotacions que estarien assumint l’increment d’aquests costos de producció, els signes, índexs o mòduls del mètode d’estimació objectiva de l’IRPF es reduïsquen en la mateixa proporció que la pujada de costos de producció en cada sector.

A més, l’organització ha demanat també que la reducció sobre el rendiment net del 35% de la despesa en gasoil s’aplique igualment per a la factura de l’electricitat utilitzada en el sector agrari, els pinsos i els fertilitzants. Per a aquests últims la reducció contemplada en el projecte d’Hisenda és del 15%. L’organització assenyala que aquests costos són els capítols de despesa més important per a les explotacions i que les mesures previstes en l’esborrany de l’ordre de mòduls no són suficients per a compensar les pujades de preu experimentades.

En l’escrit, es reclama també un tractament més favorable per a les ajudes directes de la PAC i que, per a les explotacions afectades per casusas de força major o circumstàncies excepcionals, tributen pel mateix mòdul que s’aplica a les produccions de cada explotació, i no al 56%, tal com preveu ara la norma per a 2022 quan no hi haja cap ingrés per venda i per a 2023 quan els ingressos per venda representen menys del 25% dels agraris.

“En corregir aquest fet, en aquesta situació tan crítica per al sector i, sobretot si s’han produït situacions especialment desfavorables, es permet que les ajudes puguen complir el paper que els atorga la PAC de garantir les rendes agràries” comenten des de LA UNIÓ, recordant, a més, que aquestes depenen de mitjana un 30% de les ajudes, necessàries per a remunerar l’alt nivell d’exigències del nostre model productiu.

Informació i Foto: La Unió Llauradora i Ramadera

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: