Sanitat destina 6 milions d’euros per a la integració laboral de 179 joves investigadors dins del programa Epriex

El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, ha destacat que el programa EPRIEX de la Generalitat ha permès contractar 179 persones a través de Fisabio als diferents centres adscrits a la fundació en àrees tan diverses com Medicina Interna, Nutrició i Dietètica , Laboratori de Recerca, Malalties Infeccioses, Farmàcia, Teràpia Ocupacional o la Xarxa Valenciana de Biobancs, entre d’altres.

Amb aquests contractes, assegura Mínguez, “els joves investigadors poden millorar les seves capacitats professionals i adquirir habilitats per fer front a les noves demandes del mercat laboral gràcies al tutelatge i l’acompanyament de personal qualificat”.

El titular de Sanitat ha realitzat aquestes declaracions durant la trobada mantinguda aquest dimarts a l’hospital General d’Elx amb joves investigadors contractats a través de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica (FISABIO), a través del programa EPRIEX.

Aquest programa està dirigit a joves menors de 30 anys que hagin finalitzat la seva formació universitària en els darrers tres anys i mitjançant aquesta modalitat de contracte formatiu en empreses del sector públic obtenen la pràctica professional en el món laboral durant un any.

L’objectiu és millorar les capacitats professionals de les i els joves i l’adquisició d’habilitats per fer front a les noves demandes del mercat laboral mitjançant el tutelatge i acompanyament de personal qualificat de les administracions públiques, com poden ser els centres de recerca i fundacions del sector públic.

Les 179 persones contractades es distribuiran a les tres províncies, sent Alacant on més personal s’ha incorporat amb 96 noves contractacions, de les quals 40 han estat destinades a l’Hospital General Universitari d’Elx; en segon lloc hi ha la província de València amb 65, de les quals 12 estaran ubicades a Fisabio-Serveis Centrals; i Castelló, amb 18 incorporacions, 11 compliran la seva tasca al Departament de Salut de Castelló.

Projectes

El conseller ha visitat els laboratoris de Microbiologia i de Genètica molecular, a la segona i tercera planta del centre sanitari il·licità, on ha conversat amb Nieves de Gonzalo i Luis Sánchez Guillén, juntament amb les i els joves contractats, que li han traslladat les tasques que realitzen.

D’aquesta manera, en el primer es duu a terme l’emmagatzematge i la manipulació de mostres biològiques, manteniment de cepari, realització de mesures mitjançant eNose, PCR, anàlisis microbiològiques, manteniment base de dades.

Per la seva banda, al laboratori de genètica molecular, es duen a terme tasques de suport en el desenvolupament de la línia de recerca i innovació relacionada amb una app a la sostenibilitat en cirurgia. També fan tasques d’anàlisi genètica de marcadors moleculars dels pacients en massa muscular i en Coloproctologia en la posada en marxa i monitorització dels assaigs i estudis clínics.

Aquest laboratori compta també amb el projecte Metahealth juntament amb l’UJI, destinat a la creació d’un metavers per explicar el consentiment informat als pacients. D’altra banda, estan fent un estudi de l’alliberament controlat de microbiota en pacients amb malaltia inflamatòria intestinal

Mínguez ha visitat també el Servei d’Oncologia Radioteràpica, on la responsable del Servei, Sandra Miranda, i la responsable de Recerca en Infermeria, Esther Soler, li han explicat i mostrat la sala on es realitza un dels projectes de recerca, el gabinet de estètica per a pacients oncològics i de salut mental.

La iniciativa forma part d’un projecte de recerca sobre l’impacte de la cura dels problemes estètics que acompanyen la malaltia sobre la qualitat de vida dels i les pacients. L’objectiu és la millor integració social de col·lectius vulnerables, millorant aspectes estètics i d’imatge per reduir l’estigmatització que en molts casos els impedeix trobar feina. També va dirigit a col·lectius que estan hospitalitzats i que pateixen situacions de solitud no desitjada.

Un cop finalitzat el recorregut, Miguel Mínguez ha mantingut una trobada amb els 40 joves investigadors i investigadores.

Sis milions d’euros

En aquest context, Fisabio ha rebut al voltant de sis milions d’euros de la Generalitat Valenciana, que s’han dividit en tres subprogrames. Una secció de feina verda, amb un import total de 500.000 euros per contractar 17 persones; una altra d’ocupació digital, amb 2 milions d’euros per a 63 incorporacions noves; i una tercera, de feina en general, amb una subvenció de 3 milions d’euros de subvenció que oferirà feina a 99 persones.

Les feines verdes col·laboren amb la preservació i restauració del medi ambient, i les feines digitals són llocs que fomenten eSkills d’acord amb el Marc Europeu de Competències Digitals.

EPRIEX està dins del programa Inversió 1 “Ocupació Jove” de la Generalitat, que alhora és objecte de finançament mitjançant Fons Europeus de Recuperació (Next Generation EU)

Àrees de treball

Cadascuna de les àrees de treball contempla la necessitat d’incorporar perfils professionals específics a nous àmbits com la sostenibilitat, amb el desenvolupament de línies de recerca i innovació en cirurgia i amb aplicabilitat a la resta d’espais de l’hospital que millorin la qualitat dels processos, i amb això redueixin limpacte mediambiental que els centres sanitaris produeixen.

Altres de les línies de recerca dels grups experts a les quals s’incorporen les noves contractacions són el desenvolupament de noves alternatives terapèutiques per al tractament del glioblastoma, un tipus de càncer agressiu que es genera al cervell o la medul·la espinal; o el disseny de nous experiments amb tractaments clàssics de radioteràpia i quimioteràpia.

Així mateix, es formaran en tasques de recerca en grups com el de suport al dol perinatal; també en l’àmbit de la mediació familiar en moments de crisi davant de problemes de salut d’algun dels integrants; o en anàlisi i tractament de dades a l’àrea de salut mental, entre d’altres.

Aquests perfils definiran el desenvolupament de nous llocs de treball per als quals s’han sol·licitat diferents titulacions, com ara el Grau Universitari en Biologia, Psicologia, Sociologia, Grau Superior en Tècnic Superior en administració i finances o Grau Superior en Laboratori Clínic i Biomèdic, entre moltes altres.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: