Sanitat adquirirà 103 nous espiròmetres per valor de més de 322.500 euros per a millorar el diagnòstic de l’EPOC i altres patologies respiratòries

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública tramita l’adquisició de 103 espiròmetres que es distribuiran entre els diferents centres de salut amb l’objectiu de millorar el diagnòstic de malalties com la malaltia obstructiva crònica (MPOC) i altres patologies respiratòries, així com renovar i completar la dotació ja existent. L’import d’aquests dispositius és de 322.592 euros.

La finalitat és millorar el diagnòstic precoç d’aquesta patologia i, en aquest sentit, especialistes en pneumologia destaquen amb motiu del Dia Mundial de l’MPOC, que es realitza cada tercer dimecres de novembre, la importància que té el diagnòstic precoç per a poder establir les mesures assistencials necessàries que ajuden a minimitzar l’impacte d’aquesta malaltia. Per això, destaquen la necessitat de la realització d’espirometries, així com una aplicació correcta de les guies per a aconseguir un diagnòstic precís i precoç en els pacients amb MPOC.

En concret, els nous espiròmetres, que permetran avançar en un diagnòstic precoç de l’MPOC, es distribuiran en centres sanitaris dels departaments de salut següents: 30 espiròmetres en el Departament de Salut de Castelló; 1, al departament de la Plana; 3, al departament Clínic – La Malva-rosa; 12, a l’Arnau de Vilanova; 8, en el General de València; 3, a la Ribera; 5, a Gandia; 7, a Alcoi; 12, a la Marina Baixa; 5, a Sant Joan; 4, a Elx; 6, a Orihuela, i 7, a Torrevieja.

Es tracta d’una de les mesures que preveu el marc estratègic d’atenció primària i comunitària 2022-2023, en què la Conselleria de Sanitat destina més de 326 milions d’euros, i que inclou la dotació de nou equipament als centres de salut amb la finalitat de millorar i agilitzar la resposta a les necessitats assistencials actuals, entre altres mesures.

En concret, es destinaran més de 2.000 nous equips de tractament i de diagnòstic, la qual cosa permetrà agilitzar i augmentar la capacitat resolutiva dels centres de salut.

Malaltia obstructiva crònica

La malaltia obstructiva crònica és una patologia que, encara que és la tercera causa de mort en el món, té un elevat infradiagnòstic, tal com apunten els experts en l’escala assistencial.

En aquest sentit, segons ha manifestat Cruz González, especialista del Servei de Pneumologia de l’Hospital Clínic i membre del Grup d’Investigació en Malalties Respiratòries d’Incliva, “el diagnòstic de l’MPOC necessita una actitud proactiva de tots els professionals implicats en aquesta, perquè, malgrat els esforços realitzats per a millorar l’infradiagnòstic, aquest continua sent molt elevat, per això des dels serveis de Pneumologia i en cooperació amb Atenció Primària volem donar valor a la importància de la detecció precoç”.

Així mateix, Cruz González hi ha afegit que “la malaltia es deu fonamentalment al tabaquisme, ja que més del 80 % dels casos són deguts al consum habitual de tabac, però també es pot desenvolupar per l’exposició a la contaminació i, fins i tot, a causa d’infeccions respiratòries desenvolupades en la infància”. Actualment, la prevalença global s’estima en l’11,8 % en persones de 40 anys o més durant el període 2018-2019.

D’altra banda, el tractament principal d’aquesta malaltia són els broncodilatadors i antiinflamatoris inhalats, però, segons ha indicat Cruz González, “estan duent-se a terme diversos assajos clínics amb fàrmacs biològics que podrien actuar directament en algun punt de la via fisiopatològica que porta a desenvolupar la malaltia i frenar la seua progressió”.

Més de 80.000 pacients atesos per EPOC

Els centres sanitaris de la Comunitat Valenciana van atendre l’any passat 80.538 pacients a causa de l’MPOC, un 4,13 % més que l’any 2020, en què es van atendre 77.343 pacients.

El perfil de pacient amb aquesta patologia és principalment el d’un home amb edat compresa entre els 60 i 79 anys. De fet, del total de pacients atesos en 2021, el 65,6 % eren homes enfront del 34,4 % de dones.

El total de consultes mèdiques realitzades en els centres de salut per MPOC durant l’any passat ascendeix a 247.705. Els principals diagnòstics han sigut malaltia pulmonar obstructiva crònica o emfisema.

D’altra banda, durant l’any passat més de 900 persones van requerir ingrés hospitalari a causa d’aquesta malaltia.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: