Sanitat actualitza el protocol d’interrupció voluntària de l’embaràs per optimitzar l’atenció a les dones a la Comunitat Valenciana

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha revisat i actualitzat el protocol de coordinació assistencial davant de la sol·licitud d’Interrupció Voluntària de l’Embaràs (IVE). L’objectiu és continuar garantint l’accés a aquesta prestació sanitària finançada amb fons públics en condicions d’equitat, així com impulsar les IVE a centres de la xarxa pública, garantir la gratuïtat de la sedació encara que es faci en un centre concertat i millorar l’atenció global a la dona en tot el procés.

La Comunitat Valenciana compta amb una xarxa composta per 81 Centres de Salut Sexual i Reproductiva (CSSR) que canalitzen les sol·licituds, assessoren les dones sobre el mètode d’interrupció voluntària de l’embaràs més adequat en cada situació, orienten sobre anticonceptius i en fan un seguiment. -IVE.

Des d’aquests Centres de Salut Sexual i Reproductiva, com recull el document, les dones són derivades a la sanitat pública de manera preferent per a la realització del procediment. En cas de no poder-se fer, es remeten a les clíniques concertades disponibles. Tota l’atenció inicial, assessorament, anticoncepció i seguiment posterior es fa als CSSR.

Les últimes dades consolidades fan referència a l’any 2021, quan hi va haver 8.099 IVE a la Comunitat Valenciana. La taxa en dones de 15 a 44 anys va ser de 8,7 per mil.

En termes generals, més del 70% del total d’IVE a la Comunitat Valenciana se sufraga amb fons públics; la resta de casos són dones que acudeixen directament a la xarxa privada.

El protocol exposa a més que, si cal iniciar l’anticoncepció, es faci preferentment amb un mètode de llarga durada, bé un DIU o bé un implant segons les circumstàncies.

En aquest punt, s’introdueix la possibilitat de posar el DIU de manera immediata a les clíniques concertades, després de la intervenció de la IVE quirúrgica, en els casos en què es compleixin els criteris. D’aquesta manera, els dos procediments s’unifiquen en un mateix acte mèdic en benefici del benestar de la dona.

Pel que fa a la sedació, el protocol estableix que tota dona que ho desitgi tindrà dret a sedació independentment d’on es faci el procediment.

L’actualització del protocol detalla, a més, els requisits que han de complir els centres sanitaris de titularitat privada per poder fer IVE amb sedació i els procediments que el personal ha de seguir.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: