Rosa Pérez Garijo: “La primera mesura de retorn permetrà que les persones retornades tinguen accés a la renda valenciana d’inclusió sense el requisit d’estar empadronades”

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha presidit la segona sessió del Fòrum per al disseny de l’Estratègia de les persones valencianes a l’exterior a la Comunitat Valenciana.

Durant la reunió, Pérez Garijo ha anunciat que la primera mesura de retorn “ja ha sigut aprovada” a través d’una disposició addicional a la vigent Llei de Participació Ciutadana, “que permetrà que les persones retornades tinguen accés a la renda valenciana d’inclusió sense el requisit d’estar empadronades un temps en el nostre territori”.

En la sessió s’ha presentat un informe de situació sobre el procés participatiu desenvolupat des de la Conselleria de Participació per a recollir propostes que contribuïsquen a dissenyar la citada Estratègia. Des del mes de maig passat s’han impartit dos tallers dinamitzats en línia, una enquesta i tres formularis habilitats a la plataforma de participació ciutadana de la Generalitat ‘GVA Participa’, accions en les quals han participat prop de 250 persones.

La consellera de Participació ha animat a continuar dinamitzant el debat a través dels qüestionaris habilitats “per a continuar nodrint” l’Estratègia de Retorn de les persones valencianes a l’exterior “que presentarem en gener de 2023”, després de la celebració de l’II Congrés dels CEVEX a la ciutat de València en desembre, “on s’abordarà l’estratègia de retorn en un taller específic amb les comunitats de valencians a l’exterior i se celebrarà la tercera sessió del Fòrum de Retorn”.

Així mateix, s’ha debatut sobre el concepte de persona valenciana a l’exterior i de persona retornada amb l’objectiu d’establir una definició que forme part de la futura Estratègia de les persones valencianes a l’exterior. Per a això, s’han recordat els plans de retorn d’altres comunitats autònomes, com és el cas de Galícia, Extremadura i Castella i Lleó .En aquest sentit, els representants de cadascuna de les vocalies institucionals hauran de remetre propostes dels seus àmbits competencials abans de l’1 de desembre per a eliminar obstacles i facilitar l’especial consideració a les persones valencianes retornades.

Composició del Fòrum de Retorn

El Fòrum integra com a vocalies institucionals els departaments del Consell amb competències que puguen incidir en el retorn, com són Educació, Sanitat, Ocupació, Justícia, Política Migratòria, Serveis Socials, Repte Demogràfic i Lluita contra la despoblació, Economia, Ocupació i Estadística, Innovació; i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica. També estan representades les Diputacions Provincials, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) i el Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana (CES).

Les vocalies socials estan integrades per representants dels Centres Valencians a l’Exterior (CEVEX); entitats associatives, com Marea Granate i CEAR; organitzacions sindicals i empresarials; el Consell de Cambres de Comerç; així com persones expertes en retorn de l’àmbit acadèmic, professional i social.

En la sessió han participat també el secretari autonòmic de Transparència i Participació, Antoni Llorente, la directora general de Participació, Mariaje Pérez Galant. També ha intervingut el representant de Marea Granate Óscar Rodrigo per a exposar la seua proposta sobre el concepte de persona valenciana retornada.

Els qüestionaris per a participar en l’Estratègia de Retorn de les persones valencianes a l’exterior està disponible ací.

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: