Reconegudes enginyeres demanen a la Universitat d’Alacant més presència de dones en carreres tècniques

Les dones representen un 54% de la població universitària espanyola. Tot i això, quan s’observen les carreres tècniques (enginyeria i arquitectura) la representació de dones baixa fins a un 25%, segons dades del Ministeri d’Educació. Amb l’objectiu de revertir aquesta situació ha arrencat avui a la Universitat d’Alacant el programa Vull Ser Enginyera en què participen 400 estudiants de Secundària de tota la província. Els participants han pogut conèixer, parlar i compartir experiències i inquietuds amb quatre dones de referència.

L’enginyer informàtic i director del Centre de Competències Tecnològic d’Alacant del Banc Sabadell Susana Soler detalla que va ser la seva professora de matemàtiques la que la va impulsar a estudiar una enginyeria. “Cal deixar clar que les carreres tècniques no són cosa de nois. “Necessitem un món del futur dissenyat per dones i homes”, destaca.

“Que no et pari res. El que et proposis ho pots aconseguir”, és el missatge que llança a les joves Virginia Esquitino que treballa a Tempe del grupo Inditex. “En el meu cas, com a enginyera mecànica he estat des del principi vinculada a un sector molt masculinitzat però de mica en mica anem sent més dones i tenim molt a aportar”, detalla.

L’enginyer de Camins, Canals i Ports Cristina Àvila, amb vuit anys d’experiència en el sector de la construcció, apunta que “quan jo vaig estudiar va ser tot un repte perquè pensava que només em trobaria homes, però va ser una grata sorpresa veure que érem força dones. Cal ser valents i trencar barreres en sectors que històricament han estat ocupats per homes, som igual de vàlides”.

“La meva experiència a l’enginyeria química ha estat molt bona. He estat més de 10 anys com a enginyera d’operacions i cada dia he hagut de donar resposta a un repte nou i això és molt divertit. És important que els joves coneguin que des de les diferents enginyeries aportem solucions a la societat”, assenyala Ana Alonso que actualment treballa a SABIC, una de les principals companyies petroquímiques del món situada a Cartagena

El projecte Vull Ser Enginyera neix amb l’objectiu de promoure l’interès de l’alumnat, especialment en noies, per l’estudi de carreres tècniques. “Aquest tipus d´accions són claus per despertar les vocacions científiques a les noves generacions”, destaca la vicerectora d´Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social de la UA Eva Espinar, encarregada d´inaugurar l´acte.

A la UA, la presència de dones encara és desigual. “Hi ha una diferència gran entre algunes titulacions. Per exemple, a enginyera química, biomèdica o arquitectura hi ha un nombre més igualitari, però en enginyeria civil, robòtica, informàtica, telecomunicacions o multimèdia només hi ha un 15% de noies. A curt termini, des de l’Escola Politècnica Superior, el nostre objectiu és que els joves coneguin a Secundària les branques de l’enginyeria”, destaca el director de l’EPS Virgilio Gilart.

En aquest sentit i per revertir les xifres, la coordinadora de “Vull Ser Enginyera” a la UA Encarnación Gimeno insisteix en la importància de col·laborar amb els centres de Secundària i fins i tot Primària per donar a conèixer totes les sortides i perfils relacionats amb els àmbits STEM (traduït de les sigles en anglès: Ciències, Tecnologia, Enginyeries i Matemàtiques). “És important que les dones es vagin incorporant a les enginyeres per donar solucions més rodones, des de tots els punts de vista, als problemes de la societat”, insisteix.

“Vull Ser Enginyera” 2022

La iniciativa Vull Ser Enginyera, promoguda des de la direcció de l’Escola Politècnica Superior (EPS), compta amb la col·laboració i el suport del Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica i del Vicerectorat d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social de la UA . En aquesta edició, s’han unit al projecte diferents empreses i institucions entre les quals es troben: Vectalia, Aludium, Teralco Group, FacePhi, BBVA, Banc Sabadell, Accenture i Bras del Port.

En concret, per a aquesta primera fase del projecte formen part les professores de l’EPS Alicia Font i la Mª Francisca Gómez-Rico del Departament d’Enginyeria Química; Carlos Rizo de Construccions Arquitectòniques; Mireia Sempere de Ciència de la Computació i Intel·ligència Artificial; Luis Aragonés d’Enginyeria Civil; Virgili Gilart de Tecnologia Informàtica i Computació; Josué Nescolarde de Matemàtica Aplicada; i Santiago Heredia, Francisco Javier Martínez Guardiola i Encarnación Gimeno del Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal.

A la següent fases del projecte, al juny, col·laboraran tant coordinadors dels graus de l’EPS com a professorat de diversos departaments que acompanyen gairebé un centenar de joves estudiants als Campus Gigabytgirl, Campus Construgirl, Campus IQ Women Week i TechCampus, dedicats a activitats i tallers pràctics als laboratoris de la Universitat d’Alacant.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: