Rebeca Torró destaca que el 2023 “un de cada dos euros per a infraestructures s’invertirà a la província d’Alacant”

La consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, ha destacat, en la compareixença davant la Comissió d’Economia i Hisenda de les Corts Valencianes, que un de cada dos euros que es destinaran en infraestructures s’invertiran a la província Alacant.

En la seva intervenció per exposar els programes pressupostaris de la Conselleria per a l’exercici 2023, ha subratllat que aquests comptes estan centrats a “donar respostes a la situació de crisi actual, com es veu reflectit al volum global dels programes de la Conselleria, que , per al proper exercici, és de 693 milions d’euros, un augment del 17% respecte al 2022”.

Així mateix, ha ressaltat que els pressupostos del sector públic instrumental, adscrit a la Conselleria, pugen a 615 milions d’euros, un 13% més que el 2022, i les operacions de capital, és a dir, inversió directa de la Conselleria o transferències a administracions locals i altres agents, la quantitat és de 354 milions d?euros. Per tant, ha subratllat Torró, continua el creixement “tot i la situació tan complicada que estem vivint”.

Distribució territorial

Pel que fa a la distribució territorial, la consellera ha remarcat “l’atenció a la província d’Alacant” que es tradueix en una “inversió que supera el pes poblacional” i ha posat com a exemple els 13.4 milions d’euros en millores de la CV-865 entre Elx i Santa Pola, o el desdoblament de la CV-95 a l’accés a Villa Martin a San Miguel de Salinas amb 3 milions d’inversió.

Així, a la província d’Alacant correspon un 48,3% del total pressupostari de la Conselleria, 135,7 milions d’euros, a la de Castelló un 11,1%, 31,3 milions, ia la de València, 40, 5%, 113,7 milions. “Tenint en compte -ha apuntat- que hi ha inversions que s’han d’imputar al conjunt de la Comunitat Valenciana per valor de 73,9 milions d’euros”.

Ordenació del Territori i Paisatge

Pel que fa a Ordenació del Territori i Paisatge, creix un 6% fins a 10 milions d’euros. Per a la consellera, “instruments urbanístics com el PEUS o els PTE, de recent regulació, comencen a donar fruits cap a un model econòmic innovador i sostenible”.

Un exemple n’és l’admissió del PEUS per a la logística del sector ceràmic a la Vall d’Uixó, Xilxes i Moncofa; amb una inversió de 200 milions d?euros i 800 llocs de treball fix. També s’està treballant al PTE que, segons Torró, “farà possible la implantació de la major inversió a la Comunitat, la Gigafactoria de Sagunt, que comportarà 3.000 milions d’euros d’inversió i més de 3000 llocs de treball directes i 12.000 indirectes” .

Energies renovables

Aquesta setmana s’aprovaran informes favorables que comportaran un augment de més de 200 watts en energies renovables i ha subratllat que la gestió eficient de les instal·lacions d’energies renovables és “una prioritat” per a la Conselleria. “Així ho estic treballant des del primer dia que vaig entrar a aquesta Conselleria, i l’augment de la partida inversora en aquest programa és una mostra del compromís que tinc”, ha indicat.

Infraestructures Públiques

A Infraestructures Públiques es produeix un creixement del 50 %, passant dels 165 milions d’euros del 2022 als 248 milions el 2023. Així mateix, el capítol d’inversions reals és el que creix més amb un 63 %, passant de 126 milions d’euros a 206. “En part, aquest augment prové dels fons via Conveni amb el Ministeri, 127 milions, i que formen part dels 300 milions que els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2022 contemplen per a la Comunitat”, ha puntualitzat

Pel que fa a aquests 300 milions, la consellera Torró ha recordat que aquest mateix any se signarà el conveni on s’explicitarà les actuacions a finançar, que són per a inversions plurianuals i les quantitats que no s’executin s’incorporaran com a romanents. A més, ja es finançaran actuacions, gràcies a la retroactivitat del conveni. En concret, “invertirem més de 50 milions com per exemple a la Ronda de Benimarfull (150.000€ redacció del projecte) o 5 milions per a transport a la demanda”, ha assenyalat Torró.

Transports i Logística

“Planificació, Transports i Logística”, ha indicat Torró, és el programa amb més recursos el que demostra “el canvi en el model de mobilitat que defensem des del Consell; passant d’una mobilitat on predominava la carretera i el vehicle particular, a la mobilitat on la gent utilitza cada dia més el metro, el tramvia, els autobusos i altres mitjans de transport públic col·lectiu”. En aquest sentit, el programa puja un 40%, dels 237 milions d’euros als 331 el 2023.

També, davant l’èxit de la targeta SUMA, ATMV està treballant per ampliar l’àmbit d’aplicació de la targeta SUMA a prop del nucli de València i es manté una línia per a l’adaptació de taxis a persones de mobilitat reduïda, sobre la qual estem treballant.

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana

Pel que fa a Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana passa a 320 milions d’euros el 2023. També hi ha un increment significatiu en les despeses corrents i de funcionament. Per exemple, per a energia de tracció es passa, de 24 milions d’euros el 2022, a 38 milions el 2023. Aquest augment s’explica no només per l’escalada de preus, sinó també perquè es recorreran més quilòmetres amb tren: la posada en marxa de la L10, o l’entrada en servei de tota la línia L9 entre Benidorm i Dénia a principis del 2023.

Pel que fa a les inversions, FGV compta amb 85 milions d’euros per al 2023 i destaca la posada en marxa de la L9 i les obres del nou viaducte sobre el barranc del Quisi, la remodelació dels ponts de l’Algar i el Mascarat. La consellera també ha ressenyat les obres de connexió entre les estacions del carrer Alacant i del carrer Xàtiva a València -actualment en execució, i la licitació de les obres de connexió entre l’estació de Estels i la de RENFE-ADIF. D’altra banda, quant a la renovació del material mòbil, hi ha una part rellevant destinada al TRAM d’Alacant.

Sobre licitacions, Torró ha esmentat la redacció de l’Estudi de Planejament i Estudi Informatiu del TRAM entre Dénia i Gandia i ha assenyalat que “des de la Generalitat, estem redoblant esforços per accelerar-los, però, en matèria d’infraestructures, i concretament en infraestructures ferroviàries, necessita temps”. Finalment, també destaca els Estudis de connexions del TRAM entre Oriola i Torrevella i entre l’aeroport de l’Altet i Torrevella. Actuacions molt demanades i esperades.

Autoritat de Transport Metropolità de València

El pressupost de l’Autoritat de Transport Metropolità de València passa de 215 milions d’euros a 269 milions el 2023, fet que suposa un 25% més. “En l’esforç de la Generalitat per impulsar el transport públic, invertim 270 milions d’euros en aquest àmbit mitjançant rebaixes de preus i ampliació de línies i serveis”, ha anunciat Torro que ha afegit que “estem treballant en altres mesures que també fomenten el ús del transport com la gratuïtat en les persones joves de tota la Comunitat”.

En aquesta línia hi ha impulsar el transport públic interurbà per carretera amb el nou mapa concessional i ara mateix hi ha en licitació 7 concessions més, tant de caràcter intercomarcal com interprovincial. L’objectiu és licitar, tots els projectes de servei públic de la Comunitat entre finals del 2022 i principis del 2023, i mentre no es liciti, la consellera ha assenyalat que “continuarem traient contractes d’emergència per no deixar de prestar el servei”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: