Ramona Horvath i Nicolas Rageau porten el jazz a la UA

El Paranimf de la Universitat d’Alacant acollirà el proper dimarts 29 de març, a les 19 hores, l’actuació de Ramona Horvath & Nicolas Rageau, que interpretaran un Concert de Jazz, en col·laboració amb l’Institut Cultural Romanès. L’entrada és gratuïta i les invitacions ja estan disponibles a instanticket.

La pianista romanesa Ramona Horvath, considerada com una de les pianistes més originals de l’escena parisenca, (Jazz Hot), i el reconegut contrabaixista francès Nicolas Rageau, oferiran una vetllada de música inspirada, rica, plena de metàfores i suggeridora. Dotada d’una gran tècnica pianística, Ramona Horvath cultiva una expressivitat jazzística l’elegància i swing de la qual es presten particularment al repertori ellingtonià. Ramona i Nicolas han gravat tres discos junts, en diferents formacions (trio, quartet). Amb el més recent, Le Sucrier Velours, que pren prestat el seu títol d’una composició poc coneguda de Duke Ellington, The Velvet Sugar Bowl, el duo va obtenir el suport unànime de la premsa francesa i internacional. D’aquest disc emana la recerca constant de musicalitat, expressivitat i una alegria evident de tocar junts. L’osmosi entre els dos músics salta immediatament a les orelles.

Ramona Horvath

Nascuda a Romania en una família de músics, Ramona Horvath, virtuosa pianista, amb un univers musical molt variat, es va graduar al Conservatori Superior Nacional de Bucarest com a concertista solista de piano clàssic i, simultàniament, va alimentar una passió secreta pels estàndards de Broadway des de la infància. La seva relació amb el pianista nord-americà de jazz, d’origen hongarès, Jancy Koross, icona del jazz internacional, serà decisiva i la impulsa des del 2003 cap al món del jazz. Els dos pianistes van realitzar junts nombrosos concerts als més bells escenaris europeus (Hongria, Àustria, Alemanya, Itàlia, Espanya, Portugal…) i, a més, van gravar un CD, “Missing Home” (Dor De Acasä), votat com a “Millor disc de jazz de l’any” a Romania (2009). El 2009, Ramona es va mudar a París i va continuar la seva carrera allà, formant un trio amb Nicolas Rageau, al contrabaix, i Frédéric Sicart, a la bateria, actuant als escenaris de festivals i clubs d’Europa (França, Espanya, Romania i Àustria ). El 2015 van gravar el seu primer àlbum, “XS Bird” (Black & Blue), dedicat a la memòria de Jancy Korossy, mort el 2013, votat com a “Millor àlbum de jazz de l’any” (2016, Romania). El 2017, Ramona va buscar un nou so i va canviar de formació per gravar “Lotus Blossom” (Black & Blue), amb André Villeger, Nicolas Rageau i Philippe Soirat. El 2019 Ramona Horvath i el contrabaixista Nicolas Rageau graven un tercer àlbum “Le Sucrier Velours” com a duo. Particularment aclamat per la crítica a França, aquest enregistrament contribueix a establir Ramona com una figura clau en el panorama del jazz parisenc. En els darrers anys Ramona i els seus músics han tingut l’oportunitat d’actuar en diversos escenaris de prestigi a Europa, tant al món del Jazz com al de la música clàssica: l’Ateneu Romanès i la Sala Auditori del Museu Nacional d’Art (Bucarest ), la Sala Bosendorfer i el National Radio Hall ORF (Viena), així com a diversos llocs d’Europa. Artista que encarna la vitalitat de la diàspora, de vegades ha representat oficialment Romania a l’espai cultural europeu.

Nicolas Rageau

Excel·lent contrabaixista parisenc establert a Nova York entre 1994 i 2000. De tornada a França ha mantingut una important activitat en clubs parisencs (Duc des Lombards, New Morning, Sunset/Sunside), a festivals francesos (Marciac, Montlouis, JVC/Paris La Villette ), i en festivals internacionals (Espanya, Alemanya, Àustria, Hongria, Romania, Itàlia, Bèlgica, Santa Llúcia…). Va formar part de l’orquestra Duc des Lombards durant diversos anys, al costat d’Alain Jean-Marie, Xavier Richardeau, Fabien Mary, Yves Brouqui i Mourad Benhamou. També és present a festivals francesos (Marciac, Montlouis, JVC / París La Villette, Rhinojazz, Munster…) i europeus (Espanya, Alemanya, Itàlia, Bèlgica, Santa Llúcia). El 2006 Nicolas grava “Made in France”, com convidat especial, amb l’orquestra formada per Grant i Philippe Stewart, Yves Brouqui i Joe Magnarelli, un disc molt ben rebut per la premsa. El 2013, Nicolas va llançar un segon àlbum sota el seu nom “La complainte de la Tour Eiffel”, amb Alain Jean-Marie, Clotilde Rullaud i Philippe Soirat. Ha actuat amb molts músics estrangers i francesos com Johnny Griffin, Benny Golson, Kenny Wheeler, Peter King, Alain Jean-Marie, Roger Guerin, Lew Tabackin, George Brown, Oliver Johnson, Christian Escoudé, Claude Bolling, Maxime Saury, André. Persiany, Valery Ponomarev, Frank Gant, Bob Mover, Jimmy Lovelace, Grant Stewart, Joe Magnarelli, Justin Robinson, Yutaka Shiina, Sara Lazarus, Anne Ducros, Peter Bernstein, Sasha Perry, Stéphane Belmondo, Paolo Fresu, Manu Katche, Michel.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: