Rafa Climent visita la primera planta de reciclatge d’Espanya i Europa per als sectors del calçat, tèxtil i joguet finançada per l’Ivace

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha visitat al costat de la directora general de l’Ivace, Júlia Company, el Demostrador d’Indústria Circular, una planta pilot innovadora per a la recuperació de residus i la seua transformació en matèries primeres que servisquen per a la fabricar productes amb baix impacte ambiental.

Aquesta planta pilot, la primera a Espanya i Europa d’aquestes característiques, ha sigut desenvolupada per INESCOP, Centre Tecnològic del Calçat, AITEX, Centre Tecnològic del Tèxtil, i AIJU, Centre Tecnològic del Joguet, amb una ajuda de l’Ivace de 741.000 euros i cofinançament europeu ( FEDER).

Per al conseller d’Economia Sostenible “l’economia circular no s’entén sense el desenvolupament de noves tecnologies, de la investigació i la innovació i aquest demostrador engloba cadascun d’aquests aspectes , la qual cosa ens permetrà crear una indústria interconnectada, resilient, sostenible i inclusiva reduint així la dependència de mercats externs”.

Climent ha destacat el treball en equip dels tres centres tecnològics “en benefici no sols dels seus sectors sinó de la resta del teixit industrial i de la societat en general” al mateix temps que ha insistit en la voluntat de la seua conselleria de treballar per canviar el model productiu “per a arribar a 2030 en les millors condicions”.

El “Demostrador d’Indústria Circular” és capaç de reciclar els productes multicomposició (aquells que empren, de mitjana, uns 40 materials diferents) que acaben en abocadors o incinerats. De fet, s’estima que, a l’any, en la Comunitat Valenciana, només el 5% dels residus de calçat, tèxtil i joguet, són reciclats.

A nivell nacional, l’estimació és que, al voltant de 3 milions de tones de residus de calçat, tèxtil i joguet, acaben en abocadors. Aquests residus procedeixen, en la seua majoria, d’excedents de fabricació i postconsum, una vegada que han arribat a la fi de la seua vida útil.

A aquestes dades caldria afegir que les tendències auguren que el consum de calçat, tèxtil i joguet es multiplicarà per a l’any 2050, necessitant la capacitat de tres planetes Terra per a poder servir a les nostres necessitats.

La complexitat del reciclatge del calçat, tèxtil i joguet

En l’actualitat, la valorització i el reciclatge del calçat, tèxtil i joguet són extremadament complexos per ser productes multicomposició. Encara que la indústria ha realitzat grans desenvolupaments en el reaprofitament de materials monocomposició, era necessari donar solució als residus multicomposició, sobretot en les fases de separació i classificació.

Gràcies al “Demostrador d’Indústria Circular”, ara és possible separar i classificar els residus del calçat, tèxtil i joguet, de manera que puguen ser transformats en matèries primeres de baix impacte ambiental, creant així un model de negoci d’economia circular amb aplicacions diverses intra i intersectorialment.

Llei de residus, escassetat de matèries primeres i conscienciació social

La nova Llei de Residus estableix, per a abans de l’any 2025, l’obligatorietat de recollida de residus del sector tèxtil i calçat. A més, s’haurà de reduir el pes dels residus produïts en un 13% per a 2025 i en un 15% per a 2030.

D’altra banda, amb la revaloració d’aquests residus estaríem minimitzant la problemàtica de l’escassetat de matèries primeres i la dependència de recursos externs a la Unió Europea.

A més de conscienciar a les empreses i societat que la producció i consum actual no són sostenibles; fins hui, el model de producció dominant és el d’extraure matèries primeres, produir productes, usar-los i tirar-los.

Amb l’ús d’aquesta tecnologia, les empreses aconseguiran reduir els seus residus, reutilitzar els seus excedents, tant per a la seua pròpia fabricació, com per a convertir-los en matèries primeres que puguen emprar-se en altres sectors com el del moble o automoció i, millorar la seua petjada de carboni, convertint-se així en una empresa circular.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: