Puig garanteix l’atenció sanitària universal a la Comunitat davant les associacions en defensa de la sanitat pública

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha explicat que el Govern valencià acata la sentència del Tribunal Constitucional que anul·la el Decret Llei d’accés universal a la sanitat, tot i que considera que “no és justa, ni humana” i que no preveu que ” davant la salut tots i totes som iguals “.

“Ho dic amb total claredat, qualsevol persona que entri en un centre de salut o en un hospital de la Comunitat Valenciana, sense importar el seu origen o situació, va ser atesa”, ha indicat Puig.

Així s’ha expressat el cap del Consell després de mantenir una reunió amb la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, i amb representants d’hospitals, associacions i entitats sanitàries que estan a favor de la sanitat universal.

La trobada es produeix després de conèixer la sentència del Tribunal Constitucional que anul·la el Decret Llei 3/2015 de la Generalitat, una de les primeres normes que va aprovar l’actual Executiu autonòmic i que regulava l’accés universal a l’atenció sanitària a persones estrangeres en situació administrativa irregular.

Puig ha explicat que no volen seguir judicialitzant el procés i ha avançat que l’Advocacia està estudiant com “reforçar” aquest dret a través d’instruments jurídics, com un nou decret o una ordre la sanitat universal a la Comunitat.

En aquest sentit, el president ha llançat un missatge de “absoluta tranquil·litat” a la ciutadania, i ha insistit que “a la Comunitat Valenciana totes i tots tenen dret a la sanitat avui, demà i en el futur”.

En aquest context, Puig ha declarat que “hi ha forces polítiques que intenten retallar els drets dels ciutadans i limitar la igualtat d’oportunitats, però mentre aquest Govern estigui en plenes facultats, això no passarà en aquesta comunitat”.

Així mateix, ha titllat d ‘ “injustificable” que s’utilitzi la via judicial per defensar posicionaments polítics. “Em sembla injustificable que es llanci el missatge que quan s’està atenent persones immigrants es produeix una discriminació positiva davant d’altres. No hi ha persones irregulars o persones il·legals, això no existeix”, ha conclòs.

Atenció sanitària garantida

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, s’ha expressat en la mateixa línia que el president, i ha insistit que per al govern de la Generalitat “no hi ha ciutadans de primera i de segona”, sinó persones a les que seguiran atenent, seguint la línia del que marca l’Organització Mundial de la Salut, Nacions Unides i el Consell d’Europa.

Munt ha explicat que la sentència del Tribunal Constitucional únicament fa referència al Decret d’Atenció Universal, i que al marge queden altres instruments “com la instrucció que segueix estant en vigor”, que garanteixen la vigència de l’atenció sanitària universal a la Comunitat Valenciana.

Així mateix, ha indicat que seguirà exigint davant del Ministeri de Sanitat la derogació del decret 16/2012, que al seu judici “és el principi de tot el problema”. “No estaríem en aquesta situació si el govern de Mariano Rajoy abandonés el model sanitari d’exclusió, de discriminació i de desigualtat que van aplicar com una mesura de retallada encara que mai s’ha justificat tal estalvi econòmic”, ha dit.

Per la seva banda, María José Moya, membre de l’Observatori del Dret Universal a la Salut de la Comunitat Valenciana (Odusalud), ha intervingut en representació de la resta de participants, i ha mostrat el seu rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional ja que considera que contravé un dels drets humans fonamentals com és el dret a la salut. A més, ha mostrat el seu suport al Govern valencià per a garantir l’accés universal a la sanitat.

Assistents a la reunió

Aquesta trobada ha comptat amb la participació de membres de la comissió mixta en defensa del dret a l’accés a l’atenció sanitària universal, integrada per representants de la Conselleria i per prop d’un centenar d’organitzacions socials i sanitàries, que va ser creada el 2015 per analitzar l’evolució de la norma valenciana suspesa ara pel Tribunal Constitucional.

Entre els assistents a la trobada destaca la presència de representants d’hospitals com La Fe, Doctor Peset, Hospital General, Hospital Clínic o l’Hospital Arnau de Vilanova, a més d’entitats com Odusalud, Amnistia Internacional o Creu Roja, entre d’altres.

 

Informació i Foto: http://www.gva.es

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: