Política

Pérez Garijo: “La investigació arqueològica del camp d’Albatera busca donar llum a una de les pàgines més cruels i doloroses de la postguerra”

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha realitzat una visita al camp de concentració franquista d’Albatera amb motiu de l’inici dels treballs de prospecció i localització de fosses comunes en el terreny on van ser represaliats al voltant de 20.000 presoners.

Aquest projecte compta amb una subvenció de la Conselleria de Qualitat Democràtica de 17.600 euros per a realitzar una anàlisi arqueològica dels terrenys ocupats pel camp de concentració franquista d’Albatera.

La intervenció va ser sol·licitada per l’Ajuntament de San Isidro, municipi on està situat el recinte després de la segregació d’Albatera en 1993.

Entre abril i novembre de 1939 aquest camp de concentració es va utilitzar com a centre de classificació de presoners on van anar a parar, entre altres, tots aquells que no pogueren exiliar-se en l’Stanbrook, l’últim vaixell que va partir des del port d’Alacant amb refugiats republicans.

Els treballs van començar el passat 23 d’octubre en una parcel·la de 14 hectàrees on es preveu trobar la fossa comuna on van ser enterrats els presos assassinats o que van sucumbir a les pèssimes condicions de vida imposades per les autoritats franquistes.

Els treballs han consistit fins ara en una prospecció arqueològica completa amb mètodes no invasius. A partir dels resultats s’estan executant sondejos mecànics per a localitzar la fossa comuna. En el cas de trobar-se restes humanes se’n procedirà a l’exhumació i identificació, per al que caldrà un nou projecte.

La consellera ha assegurat que “a més de localitzar i exhumar les víctimes, la investigació d’Albatera busca donar llum a una de les pàgines més cruels i doloroses de la postguerra”. La titular de Qualitat Democràtica ha recordat que “el camp va ser desmantellat i va quedar sumit, com tants altres episodis, en l’oblit i la desmemòria”.

“Tot el que trobem en el camp ha de servir per ampliar el coneixement d’aquesta pàgina de la nostra història i ajudar a què la ciutadania descobrisca la importància històrica, patrimonial i memorialística d’aquest espai”.

El projecte del camp de concentració d’Albatera s’emmarca en el compliment de la Llei de Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana i en la convocatòria d’ajudes de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica previstes per a projectes “que impulsen la identificació, localització i recuperació d’edificis, llocs, monuments o vestigis de la memòria democràtica i la seua difusió o revaloració”.

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint