Pérez Garijo: “La col·laboració entre administracions és imprescindible per avançar en polítiques per a la ciutadania”

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, i el president de la Diputació de Castelló, José Martí, han signat el conveni de col·laboració per al foment de la participació ciutadana, la transparència i el bon govern en l’ àmbit local mitjançant la concessió d’ajudes destinades a les entitats locals de la província per a l’exercici 2021. a l’acte també ha assistit la directora general de Participació, Mariaje Pérez Galant.

Pérez Garijo ha destacat que la col·laboració entre administracions “és imprescindible per avançar en polítiques per a la ciutadania com la participació i la transparència, fonamentals en moments com els actuals”.

La consellera de Participació ha posat en valor la feina que realitza l’administració local com “la més propera a la ciutadania” i per això “posem a la seva disposició més recursos perquè puguin plasmar a través de més accions i eines que ho facin possible” .

Així mateix, Pérez Garijo ha indicat que en uns moments en què la ciutadania mostra una gran desafecció cap a les institucions “cal avançar en participació i transparència com a millors antídots” perquè “és necessari per a una bona democràcia que els ciutadans i les ciutadanes se sentin identificats amb les seves institucions, que vulguin saber el que fa l’administració i que disposin de les eines necessàries per a això “.

“Per això -ha explicat la consellera- des de la Generalitat anem un pas més enllà de l’acompliment de la Llei de Transparència” i ha ressaltat que “volem insistir que la ciutadania vulgui saber, pugui saber i participi dels assumptes públics. Mostra de això són els primers pressupostos participatius de la Generalitat per 2022 “.

El president de la Diputació, José Martí, ha assenyalat que el conveni signat avui té a veure amb l’aspiració de “aconseguir que els nostres ajuntaments siguin cada vegada més oberts i transparents perquè les ciutadanes i els ciutadans vulguin implicar-se en els seus ajuntaments en matèria de participació “.

En aquest sentit, ha incidit que “si tenim un enemic comú, és la desafecció ciutadana dels temes de la política”, pel que ha reconegut que “em cau el món a sobre quan veig en les enquestes que els polítics són un dels problemes identificats per la ciutadania, perquè, què és la política, sinó l’organització racional de la vida en comú, de la convivència “.

Projectes objecte de subvenció

A l’àrea de participació ciutadana es podran subvencionar aquells projectes que fomentin la participació mitjançant la incorporació de la ciutadania en els processos de presa de decisions municipals i en el disseny i implementació de polítiques públiques.

En aquest sentit, s’inclouen aquelles iniciatives que promoguin la participació de la ciutadania; les accions de formació i divulgació; la creació o redefinició d’espais i òrgans de participació; a més d’aquelles línies de treball relacionades amb normes reguladors o plans estratègics en la matèria.

Pel que fa a el foment de la transparència i bon govern en l’àmbit local, seran subvencionables les iniciatives encaminades a l’impuls de la transparència, la rendició de comptes i el bon govern. Els beneficiaris assumiran el compromís d’exercir l’acció de govern de forma íntegra, transparent i tindran obligació de retre comptes de la seva gestió a la ciutadania.

Podran optar a subvenció les accions que facilitin a la ciutadania tot el necessari perquè qualsevol persona pugui tenir accés a la informació pública a través de procediments senzills i clars; iniciatives que fomentin el coneixement per part de la ciutadania dels principis de transparència i govern obert; actuacions orientades a fer transparent la gestió pública mitjançant la difusió de la informació, adequant les seus electròniques i webs de les entitats locals; iniciatives que afavoreixin la rendició de comptes a través de l’obertura i reutilització de la informació; la millora de l’organització, classificació i maneig de la informació pública a través d’accions formatives; a més d’aquelles actuacions que garanteixin que l’exercici de govern es realitza amb subjecció a principis ètics i en garantia de l’servei públic.

Les activitats previstes en aquesta col·laboració compten amb un finançament de 300.000 euros, dels quals 200.000 van a càrrec de la Generalitat i 100.000 a través de la Diputació de Castelló. Per accedir a aquests ajuts les entitats locals hauran d’estar inscrites en el Registre d’Entitats Locals de la Comunitat Valenciana.

Per al repartiment de l’crèdit es tindrà en compte el nombre d’habitants de les entitats locals sol·licitants de cada subvenció, garantint que aquelles que compten amb un menor nombre d’habitants disposin d’un percentatge de reserva de el total dels fons.

Informació i Foto. Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: