Pérez Garijo apel·la a la “responsabilitat de tots” perquè els errors del passat “no es repetisquen mai més””
La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha afirmat que “un poble que no coneix la seua història està condemnat a repetir-la”, per això és “responsabilitat de tothom” conèixer i transmetre els grans errors del passat per que “no es repetisquen mai més”.
La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha participat a la Jornada sobre ‘Polítiques de memòria democràtica al País Valencià’, una trobada organitzada per CCOO-PV, en què també han intervingut la secretària general del sindicat, Ana García Alcolea, i el secretari general de Pensions, Evaristo Soto.
Durant la seua intervenció, la consellera ha recordat algunes de les aportacions de modernitat que va aportar la Segona República “cinc anys que van ser un gran revulsiu social, econòmic i polític a Espanya”. Pérez Garijo s’ha referit als “importants avanços” que va introduir aquest període de la història començant pel concepte de sobirania popular, els drets fonamentals, drets laborals, reformes econòmiques, sanitat pública i millora de l’educació, entre d’altres.
“Aquest és el país que no va poder ser, la memòria que van voler esborrar”, ha explicat la consellera; una memòria que “està darrere de les víctimes que ara reivindiquem per reparar totes les persones que van defensar la Segona República i que van ser represaliades pel franquisme”.
Per a Pérez Garijo “és imprescindible recordar i honrar aquelles persones que es van esforçar per aconseguir l’autonomia política del poble valencià després de la proclamació de la Segona República, a qui van patir les conseqüències del cop d’estat i de la posterior Guerra Civil, als que es van enfrontar a la dictadura en defensa dels drets i les llibertats fonamentals que hui gaudim i als que van lluitar per aconseguir el nostre autogovern fins a l’entrada en vigor de l’Estatut el 1982”.
El dret a la reparació i el reconeixement de les víctimes suposa “l’obligació de les institucions públiques de compensar, tant com siga possible, la injustícia del patiment de les víctimes, a més d’un reconeixement i homenatge públic”.
Reparació i recuperació de la memòria
La consellera de Qualitat Democràtica s’ha referit a algunes de les accions que des del Govern valencià s’estan desplegant en aquesta legislatura a través de la Llei de memòria democràtica. En aquest sentit, ha esmentat les tasques de recuperació de les restes de les víctimes i persones desaparegudes a la Guerra Civil i el franquisme; el projecte ‘Construint Memòria’ que recorre les diferents comarques del territori valencià; i els homenatges que cada 28 de març es realitzen a les Víctimes de la Guerra Civil i el franquisme, aquest any a través de la proposta teatral ‘Vides soterrades’.
La consellera ha destacat la propera posada en marxa de l’Institut Valencià de Memòria a l’antic edifici de sanitat exterior del Port d’Alacant “que esdevindrà un espai cultural i didàctic, a més d’albergar un centre de documentació”.
Alhora, Pérez Garijo ha parlat de la posada en marxa del Catàleg de Vestigis franquistes per complir amb el compromís de la seua prohibició i retirada; del treball que s’està fent per prevenir i eliminar els actes d’apologia del franquisme; l’impuls de la xarxa d’espais de la memòria; l’adquisició de sòl del Camp de Concentració d’Albatera amb l’objectiu d’albergar-hi un centre d’interpretació; o la propera licitació del Mausoleu al cementeri de Paterna; entre altres actuacions.
Inforamció i Foto: Generalitat Valenciana