Pediatres del Departament de Salut d’Alacant uneixen forces per reduir el tabaquisme en adolescents

El nombre de persones fumadores arriba a xifres rècord i és el més alt des de l’any 1995, passant del 29 al 39% de la població que fuma tabac diàriament, segons dades de l’Enquesta Edats de Pla Nacional de Drogues del Ministeri de Sanitat. Un 5% d’aquest augment està relacionat amb joves, que tenen una edat mitjana d’inici del tabaquisme que se situa en l’actualitat entre els 13 i els 15 anys.

Una realitat a la qual pretenen fer front professionals del Servei de Pediatria i de l’Equip d’Atenció Primària de l’Hospital General Universitari d’Alacant.

Per això, han organitzat el ‘II Curs Nacional de Tabaquisme en Pediatria’, coordinat pels pediatres Eugenio de la Creu, Luis Moral, Teresa Toral, Francisco Javier Ayesta i el cap del Servei de Pediatria, Javier González de Déu, en col·laboració amb l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica de Alacant (Isabial).

Sota el lema “No ho encenguis, deixa-ho!”, Aquest complet curs s’ha centrat en el problema del tabaquisme en l’adolescència i en oferir coneixements actualitzats sobre el tema a tots els actors sanitaris que estan a cura de la salut dels nens , des dels pediatres i el personal d’Infermeria, passant pels residents i altres professionals com psicòlegs, especialistes en drogodependències, farmacèutics, etc.

“Hem elaborat un ambiciós programa que pretén aprofundir en els perquès d’aquest repunt en el consum de tabac per part dels joves, que ens retrotrau a nivells dels anys 90”, ha subratllat el pediatre Eugenio de la Creu.

Així, Ildelfonso Hernández, catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la UMH i precursor de la Llei Antitabac, ha realitzat una revisió del desenvolupament d’aquesta norma, posant sobre la taula la necessitat d’implantar mesures com el sistema de paquet blanca, així com una pujada dels preus, equiparant a la resta d’Europa.

Així mateix, s’ha referit a la “necessària equiparació dels nous dispositius al tabac, aplicant la llei en tota la seva dimensió, pel que fa a la seva prohibició en els llocs tancats i a nivell publicitari”.

En aquest sentit, un tema que s’ha destacat és el paper que juguen el cànnabis i altres dispositius, entre ells les pipes d’aigua, els cigarrets electrònics o els vapeadores, “com a facilitadors del tabaquisme en l’adolescència. Els i les joves no són conscients dels riscos d’aquests sistemes, que, en definitiva, són formes noves de introduir-se en l’hàbit “, ha remarcat el cap del Servei de Pediatria, Javier González de Déu.

Precisament, el consum més alt d’aquests nous dispositius es dóna a la joventut, ja que en la població més gran és el 8% i en els joves s’eleva a més del 13%, segons dades recents del Ministeri de Sanitat.

El màrqueting encobert del tabac i altres herbes a través dels productes de ficció és un altre aspecte a subratllar d’aquest curs. “Els nois estan ara principalment en les plataformes de sèries i en les xarxes socials”, ha reconegut De la Cruz, “àmbits en què ens trobem davant d’un relatiu buit normatiu, de manera que el tabac està present en moltes ocasions i segueix entenent com un element de poder que sedueix i que convida a la imitació “.

El crim organitzat en relació al tabaquisme infantil o l’exposició prenatal al cànnabis i al tabac són altres temes que també han estat presents en el curs. Un altre assumpte que s’ha abordat en la jornada és el tabaquisme passiu infantil i “les repercussions que pot tenir per a aquests joves en l’edat adulta, principalment en patologia cardiovascular, oncològica i tumoral, respiratòria i endocrí-metabòlica”, ha indicat el pediatre Luis moral.

“Assistim a una veritable ‘violència nicotínica’, que a més és silenciosa, atès que les conseqüències del tabac en els joves difícilment es perceben a curt termini, però la seva qualitat de vida es va a veure minvada i els generarà una gran invalidesa en el mitjà-llarg termini “, ha emfatitzat De la Cruz.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: