Paloma del Río reivindica un tractament informatiu igualitari per a la dona esportista a l’Escola de Formació Esportiva de l’UJI

L’Escola de Formació Esportiva de la Universitat Jaume I, en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano i el Màster Universitari en Investigació Aplicada en Estudis Feministes, de Gènere i Ciutadania, ha organitzat la ponència «Una mirada històrica sobre la divulgació de l’esport femení en els mitjans de comunicació» a càrrec de Paloma del Río Cañadas, periodista i coordinadora de patrocinis i federacions de la direcció d’esports de Radiotelevisió Espanyola (RTVE).

La conferència, emmarcada en el I Cicle de Conferències de l’Escola de Formació Esportiva, ha tingut lloc en la Facultat de Ciències de la Salut i ha aconseguit una assistència multitudinària. La periodista d’RTVE ha fet un recorregut històric i internacional des dels primers Jocs Olímpics en 777 a. C., quan només estava permés l’accés als homes, fins a la introducció de la dona en les competicions esportives cap a la meitat del segle XIX.

La ponent ha incidit en el panorama espanyol per a recordar que la Guerra Civil va suposar una regressió política i social per a les dones a les quals el bàndol conservador va retirar els drets al vot, al divorci o a l’esport, considerat inapropiat o dolent per a elles.

La periodista ha explicat que la tardana introducció de les dones en competicions d’alt nivell es combina, encara hui, amb una invisibilitat o bé una sexualització des dels mitjans de comunicació. Fins i tot, ha destacat que les informacions sobre esport femení estan relegades a peces breus, a l’anonimat (com a mostra de desinterés) i a les fotografies en les quals apareixen només els homes. A més, la periodista ha assenyalat que, en 2016, els esports masculins monopolitzaven el 90% de la informació de diferents diaris especialitzats enfront del 10% dedicat a l’esport femení.

D’altra banda, Paloma del Río ha reivindicat la universitat com un «focus interessantíssim de promoció de drets» en el món de l’esport i s’ha dirigit a futurs periodistes entre l’estudiantat per a demanar «responsabilitat i sensibilitat» a l’hora d’informar.

L’última ponència del primer cicle de l’Escola de Formació Esportiva està prevista per al mes abril amb la participació de l’entrenador del TAU Castelló i exseleccionador nacional de bàsquet Juan Antonio Orenga, sota el títol «Gestió d’equip en l’alta competició».

Informació i Foto: UJI

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: