Oltra: “Volem trencar amb els estereotips socials i de gènere també en la compra de joguines”

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat aquest matí l’objectiu del Consell de “trencar amb els estereotips socials i de gènere, també en la compra de joguines”.

Oltra ha realitzat aquestes declaracions durant la presentació a Altea de la 31a edició de la Guia AIJU del joc i joguina, elaborada per l’Institut Tecnològic de Producte Infantil i Oci.

A l’acte també hi han assistit el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, la directora general de l’Ivace, Júlia Company, i l’alcalde d’Altea, Jaume Llinares, així com el president de l’Associació Espanyola de Fabricants de Joguines (AEFJ), José Antonio Pastor, i el president d’AIJU, Pablo Cañizares, entre d’altres.

La vicepresidenta ha destacat que la guia AIJU “és l’única a nivell estatal que està elaborada a partir de l’anàlisi pedagògica i d’ús dels jocs i les joguines que fan els nens i nenes en un entorn lliure, així com la seva adequació a les diversitats funcionals , tot això en col·laboració amb persones expertes”.

A més a més, recull els nous perfils socials infantils de 4 a 12 anys en un estudi realitzat amb més de 3.500 nens i nenes d’Espanya, Itàlia, França, el Regne Unit i Alemanya.

Per això, ha felicitat l’Institut Tecnològic de Producte Infantil i Oci per una publicació que està basada en “criteris de qualitat”, i que ajuda molt a aconseguir que “les joguines amb què juguen els nostres nens, nenes i adolescents siguin una mica més inclusius, sense fer diferències innecessàries, adaptant-se a les capacitats diverses de cada persona oa les noves realitats socials”.

Oltra s’ha referit al seu paper en els rols de gènere que les persones adultes inculquen els nens i les nenes, uns “tòpics del passat que anem deixant enrere però que encara formen part del nostre dia a dia”, encara que encara queda camí per caminar .

En aquesta línia, ha fet referència a un estudi realitzat per les universitats d’Illinois, Nova York i Princeton, del qual es desprèn que, a partir dels 6 anys, “les nenes tenen la percepció que les dones són menys brillants que els homes. Una percepció que no és congènita, naturalment, sinó adquirida socialment”.

Aquests estereotips “fan associar la capacitat intel·lectual d’alt nivell als homes i desincentiven la investigació de moltes carreres prestigioses per part de les dones”, ha explicat.

“Per això, treballem per conscienciar mares i pares, avis i àvies sobre la importància de comprar joguines lliures d´estereotips de gènere, com un pas més en la construcció d´una societat igualitària i diversa en què tinguin cabuda diferents sensibilitats”, ha ressaltat.

Així mateix, per canviar “la forma com eduquem les nenes, els nens i els i les adolescents, des del Consell impulsem campanyes com ‘La joguina no té gènere’, a través de la qual, des de l’any 2016, animem a trencar amb els estereotips sexistes i de gènere”, ha apuntat.

Suport al sector juganer de la Comunitat

Per part seva, el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball ha reiterat la “valuosa” tasca dels centres tecnològics com AIJU, sempre “a l’avantguarda en tecnologia i coneixement que acaba sent transferida a les empreses per guanyar en competitivitat “, que compten amb el suport de la Generalitat.

Pel que fa a AIJU, Climent ha destacat el treball que realitza a través de la transferència tecnològica dels resultats de les seues investigacions i projectes d’innovació i sostenibilitat a les empreses jugueteres de la Comunitat Valenciana, convertint aquest sector en líder a nivell estatal.

Concretament, el conseller ha recordat que la guia AIJU 2021-20221 és un projecte finançat per l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace) amb 193.973 euros.

Climent s’ha referit també a la seva intervenció al pes del sector de la joguina i la importància de “donar suport a les empreses que han sabut readaptar-se als nous canvis en l’economia i societat ia les demandes del consumidor, a més de saber enfortir la seva internacionalització al exterior”.

“Marca, qualitat, valor afegit, innovació i base artesanal de la joguina alacantina han estat determinants pel seu impuls i des de la Conselleria d’Economia Sostenible hem concedit al sector de la joguina ajudes per un import global de vora 25 milions d’euros en els darrers sis anys “, ha destacat.

Cal destacar que el gener i l’agost del 2021 les exportacions de joguina a la Comunitat Valenciana van assolir els 128,3 milions d’euros, fet que suposa un augment interanual del 26,6%, per sobre de la mitjana estatal (20%). Les principals destinacions de la joguina valenciana van ser França, Portugal, Itàlia, Alemanya i Grècia.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: