Oltra proposa aplicar l’Autorització de Residència per Raons Humanitàries a les persones refugiades de l’Aquarius

La vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha proposat a la delegada de Govern de la Comunitat Valenciana, Glòria Calero, la possibilitat d’aplicar la figura d’Autorització de Residència per Raons Humanitàries a les persones refugiades arribades al vaixell Aquarius fa 3 anys i que encara no tenen regularitzada la seva situació a Espanya.

La vicepresidenta ha explicat que aquesta figura està recollida en el Reial Decret 1325/2003, de 24 d’octubre, pel qual s’aprova el Reglament sobre règim de protecció temporal en cas d’afluència massiva de persones desplaçades, que “es podria aplicar a aquesta situació, ja que en l’Aquarius van arribar 630 persones “.

Aquest Reial Decret “podria ser la solució” per a les persones a les quals se’ls ha denegat l’asil, “mentre s’obre la via de la regularització per arrelament, pel temps que porten vivint aquí”, ha assenyalat.

Així, els permetria regularitzar administrativament la seva situació tant de residència, com de treball i fins d’atenció social “a través de la figura de protecció per raons humanitàries a persones desplaçades”, ha remarcat.

Oltra ha fet aquestes declaracions després de la reunió que ha mantingut amb la delegada de Govern a la Comunitat Valenciana, en la qual s’ha tractat, entre altres assumptes, sobre la situació en què es troben les persones refugiades que van arribar a el port de València a bord de la nau Aquarius el 17 de juny de 2018.

La vicepresidenta ha manifestat el seu agraïment pel clima de cordialitat i productivitat en la qual s’ha desenvolupat aquesta trobada així com per la receptivitat mostrada davant aquesta solució per a les persones de Aquarius per la delegada de Govern, que s’ha compromès a traslladar-la a l’Ministeri de inclusió, Seguretat Social i Migracions aquesta via de solució.

Cal destacar que aquesta solució és una proposta treballada juntament amb la Comissió Espanyola d’Ajuda a l’Refugiat (CEAR) i treballada amb l’Associació de Supervivents de l’Aquarius.

Autorització de Residència per Raons Humanitàries

La figura consisteix a concedir aquesta autorització amb una vigència d’un any, que en el cas de les persones que no tenen passaports o qualsevol altra documentació acreditativa personal, s’acompanyaria automàticament de la concessió d’una cèdula d’inscripció.

D’aquesta manera, es concediria una autorització de residència Humanitària a Espanya i es dotaria a la persona interessada d’una documentació personal que substitueix la manca d’el passaport, que és l’anomenada cèdula d’inscripció, i de l’Títol de Viatge per al cas que necessitin moure per tercers països amb excepció del seu país de nacionalitat.

Aquesta Autorització es renovaria fins que el govern ho considerés, porta aparellada l’Autorització de Treball i podrien reagrupar els seus familiars.

L’aplicació d’aquesta norma està indicada per a aquelles persones de la població civil víctimes de les situacions de conflicte bèl·lic a les que es veuen sotmeses en els seus països, de les quals fugen, arribant a les nostres costes de diferents maneres. En aquests casos, els estats membres tenen l’obligació d’acollir i protegir aquestes persones d’acord amb el Dret internacional humanitari i de la Convenció de Ginebra.

Grup de treball

D’altra banda, durant la reunió han acordat la constitució, a partir de dilluns que ve, d ‘ “un grup de treball estable per tractar aquest i altres temes relacionats amb la situació de persones migrants a la Comunitat Valenciana”.

D’aquesta manera, es “coordinarà de forma quotidiana dels treballs de les xarxes d’atenció de la Generalitat (tant les oficines Pangea com les oficines provincials que es posaran en marxa pròximament) amb les oficines d’estrangeria” dependents de l’Estat.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: