Oltra: “La Comunitat Valenciana supera per primer cop des de l’aprovació de la llei de dependència la xifra de 100.000 persones ateses”

El sistema d’atenció a la dependència de la Comunitat Valenciana ha superat per primera vegada des de l’aprovació de la llei la xifra de 100.000 persones en situació de dependència ateses, segons ha anunciat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, durant la presentació de l’balanç de gestió de sistema de la dependència dels últims cinc anys.

Oltra ha destacat que en aquests moments hi ha 103.326 persones ateses a través d’algun servei o prestació econòmica i s’ha aconseguit que a hores d’ara 219 municipis de la Comunitat Valenciana estiguen resolent els expedients dins de el termini de 6 mesos que estableix la Llei de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.

Des de l’inici de la passada legislatura “s’han incorporat a sistema 61.331 noves persones beneficiàries” gràcies a la gestió de 115.994 expedients, el que evidencia, ha assenyalat la vicepresidenta, “el gran esforç que s’està realitzant en l’àrea de la dependència” .

Oltra ha afirmat que l’agilització en la resolució d’expedients i en la incorporació, per tant, de nous beneficiaris a sistema es deu “a el pla d’impuls dissenyat per la Conselleria amb l’objectiu de reduir el nombre de persones pendents d’atendre que hi havia a juny de 2015 i que arribava a les 45.000 persones “, quantitat que en aquests moments s’ha reduït un 105%.

La vicepresidenta ha destacat també l’increment “any rere any” de l’nombre de sol·licituds, “138.986 sol·licituds presentades des de juliol de 2015”, una dada que, al seu parer, posa de manifest “l’augment de la confiança de la ciutadania en el sistema “.

Durant la seva intervenció, Oltra s’ha referit a la situació tan difícil que a hores d’ara s’està vivint en els centres residencials de persones en situació de dependència, i ha anunciat que, per fer front a la pandèmia i protegir els col·lectius més vulnerables, “se’n van a reforçar les plantilles amb la incorporació de 369 professionals des del pròxim mes de febrer i fins al setembre”, que es distribuiran entre centres residencials de persones grans, amb diversitat funcional i infància i adolescència.

Així mateix, el pressupost de la Conselleria per 2021 preveu una partida per millorar les ràtios de les residències públiques de gent gran amb la contractació de 130 persones d’atenció directa.

Inversió en la dependència

Pel que fa a la inversió en el sistema d’atenció a la dependència, Oltra ha incidit en el creixement de l’pressupost, “el doble que fa cinc anys”, el que ha permès passar de 429.500.000 el 2015 als 907.900.000 de euros que es van destinar el 2020.

En aquest punt, la vicepresidenta ha posat èmfasi que l’aposta per les persones en situació de dependència “és exclusivament autonòmica”, amb una escassa aportació per part de govern central, “molt lluny de el 50% que estableix la llei”. Així, de l’total destinat l’any passat el Consell va aportar 798.700.000 d’euros enfront dels 109,1 de el Govern d’Espanya.

D’altra banda, el sistema de valoracions implantat fa quatre anys per Igualtat ha permès incrementar també de forma constant i progressiva el nombre de valoracions. D’aquesta manera, amb 802 persones valoradores enfront de les 17 que hi havia fa cinc anys, s’ha pogut passar de 8.623 valoracions en tot l’any 2014 a les 33.501 realitzades durant 2020, una xifra que puja fins a les 39.318 si es tenen en compte les revisions de grau.

Canvis en el model

Per a la vicepresidenta, els avenços constants i creixents en valoracions i resolució d’expedients són resultat “dels canvis produïts des de l’inici de la passada legislatura en la gestió de sistema”.

En aquest sentit, ha assenyalat que en matèria de personal no només s’han reforçat els serveis de dependència de la conselleria amb nous funcionaris, sinó també els serveis municipals “amb un important increment pressupostari per crear una xarxa professional que permeti als ajuntaments assumir la valoració i tramitació d’expedients “.

Així mateix, a més de pujar a màxims les prestacions econòmiques, els pagaments mensuals que es realitzen no només per les nòmines sinó també els corresponents a l’pagament de la retroactivitat, que es paga d’una sola vegada, ja hereus s’abonen durant els primers 5 dies hàbils de cada mes.

Gestió de el sistema durant la pandèmia

Durant la presentació de l’balanç, la vicepresidenta ha recordat que el sistema d’atenció a la dependència de la Comunitat Valenciana va continuar funcionant durant l’estat d’alarma decretat per la COVID-19, superant amb 7.399 expedients resolts durant els mesos de març, abril i maig , la quantitat de resolucions que es van gestionar en el mateix període de temps de l’any anterior i que va arribar als 6.955 expedients.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: