Oltra: “El pressupost del 2022 permet el finançament des d’Igualtat de 27.385 llocs de treball directes”

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que els comptes del seu departament per a l’any que ve “permetran el finançament de 27.385 llocs de treball directes”, als quals cal sumar 4.800 més que es crearan amb el execució del Pla Convivint d’Infraestructures Socials.

Oltra ha comparegut a la comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts Valencianes per presentar els comptes de la Conselleria per a l’any 2022, que per primera vegada a la història supera els 2.000 milions d’euros, arribant als 2.199 milions d’euros, i que, segons ha explicat, reflecteixen una manera d’afrontar la crisi diferent de la que hi va haver a la gran recessió del 2008.

“Estem parlant d’ocupació estable, deslocalitzada i de qualitat”, ha manifestat Oltra, i ha afegit que aquests llocs de treball, a més d’aquells que es corresponen amb el personal funcionari de la Conselleria o de les entitats locals, també inclouen els dels centres d’atenció diürna i residencials, així com el del sistema d’atenció a la dependència a l’àmbit domiciliari o el de formació i investigació als serveis socials.

La creació d’aquests llocs de treball va acompanyada d’una aposta ferma per la formació i la investigació amb una dotació transversal de 870.000 euros, un 72,3% més que el 2021, i que permet, entre altres coses, que per primera vegada totes les universitats públiques disposen dun laboratori social de recerca.

La vicepresidenta ha indicat que els serveis socials, a més de ser “un generador d’activitat econòmica”, també ho són de benestar, i en aquest sentit ha apuntat que el proper any es posaran en marxa 7.184 noves places a centres d’atenció residencial, de les que 2.479 són específicament per a persones grans en residències, un 13,5% més que el 2021.

Pal·liar les conseqüències de la COVID-19

Oltra, que ha iniciat el seu discurs amb un record a les víctimes de la COVID-19, ha afirmat que l’any que ve es mantindrà la contractació de 362 professionals addicionals per reforçar les plantilles de les residències públiques així com els 260 nous llocs de treball que s’han creat en millorar les ràtios de les residències de gestió integral.

Alhora, ha destacat que des de l’Institut Valencià d’Atenció Social-Sanitària (IVASS), es posarà en marxa el pla “Per tu”, que busca tractar, en els seus professionals, “els danys psicosocials ocasionats per la greu crisi sanitària de la COVID-19 a través de l’atenció psicològica, millora i humanització dels espais de treball i formació en la gestió emocional davant de les situacions de crisi”.

La vicepresidenta ha apuntat que el pressupost d’aquest any, a més d’atendre la crisi sanitària, busca anar més enllà i “aportar seguretat material comunitària i afectiva”, i ha incidit que “el Consell del Botànic ha posat de manifest que hi ha una forma diferent de sortir de la crisi social i econòmica derivada de la pandèmia”.

Oltra ha indicat que un d’aquests aspectes són les polítiques de salut mental, i ha assenyalat que si el 2020, el darrer pressupost abans de la COVID-19, el pressupost en aquesta matèria eren 13,74 milions d’euros, per al 2022 la xifra es duplica fins a arribar als 27,7 milions d’euros, als quals cal sumar 74 milions d’euros al Pla Convivint per a infraestructura de salut mental.

D’altra banda, ha assenyalat que els quatre anys següents a la gran recessió del 2008, “la Generalitat va invertir en la renda garantida de ciutadania per a la gent que no tenia res de 95,9 milions d’euros”; per contra, ha explicat, “en aquests dos anys de pandèmia la inversió en renda valenciana d´inclusió ha estat de 460,4 milions d´euros fins a octubre d´aquest any”.

Oltra ha conclòs que en cada any de crisi de la pandèmia el Consell ha invertit en renda valenciana d’inclusió gairebé 17 vegades més que el que invertia durant la crisi del 2008 en renda garantida de ciutadania, cosa que ha permès arribar a aquest moment a 74.974 persones destinatàries, que generen un retorn a l’economia valenciana de 644,6 milions d’euros, perquè no gasten aquests diners “per tenir comptes a Panamà”, sinó per comprar al seu barri.

En aquest apartat de suport a les persones en una situació de vulnerabilitat més gran, el 2022 es reservarà el 5 per cent de les places gratuïtes de les vacances socials, és a dir, 1.100 places per a persones majors beneficiàries de la renda valenciana d’inclusió, i es ampliarà la dinamització dels CEAM per a gent gran en 16.500 hores d’activitats socioculturals.

Polítiques de joventut

El pressupost del 2022 inverteix 2,8 milions d’euros al programa JOOP de l’IVAJ, que busca donar noves oportunitats a aquells joves que han quedat exclosos tant del sistema educatiu i laboral com dels entorns socials normalitzats.

Aquest programa, engegat el 2017, ha aconseguit fins al 2021 atendre 3.200 joves dels quals un 62% ha tornat a estudiar o ha trobat feina. “Unes xifres que evidencien que si cuidem, escoltem i acompanyem els i les joves aquests es comprometen a forma part de manera saludable i activa de la societat”, ha manifestat la vicepresidenta.

En l’àmbit de la joventut, ha indicat que el 2022 es destinaran 5,1 milions d’euros a les polítiques d’acompanyament a la vida independent dels joves extutelades per la Generalitat, i ha indicat que per primera vegada es posen en marxa les oficines Mentora Plus, que aniran dirigides al conjunt de la població jove vulnerable, amb independència que siguin extutelats o no, i que s’ubicaran a les poblacions de més de 70.000 habitants.

Lluita contra la violència masclista

La vicepresidenta ha recordat que el 2015 s’invertia 7,6 milions d’euros a les polítiques de lluita contra la violència masclista, una xifra, que en el marc del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, aquest any arribarà als 28, 3 milions d’euros, fet que suposa duplicar l’acord que es va assolir amb el moviment feminista pel qual es va establir que la inversió anual amb aquesta finalitat assoliria els 12 milions d’euros.

Així, ha precisat que dels 60 milions d’euros que la Vicepresidència i la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives havia d’haver invertit en els 5 anys de durada del Pacte, finalment s’han invertit 108,5 milions d’euros, és a dir, un 81% més del compromès.

Economia de les cures

Així mateix, la vicepresidenta ha assenyalat que la dotació pressupostària a l’àrea de les cures s’incrementa el 2022 i passa de 378 a 430 milions d’euros, un increment del 13,7%, i ha anunciat que s’augmenta un 33% les quanties per contractar persones cuidadores de l’entorn sense vincles familiars, cosa que implicarà que una persona amb grau III passarà de percebre 387,6 ​​euros al mes a 515,5 euros.

En aquest àmbit, ha explicat que s’inclou una nova deducció fiscal, acordada amb els agents econòmics i socials, de fins a 1.000 euros per a qui contracti de forma indefinida treballadors i treballadores de la llar que tinguin cura de nens i nenes menors de 5 anys i de persones més grans de 75 anys.

De la mateixa manera, la vicepresidenta ha assenyalat que el Pla Corresponsable comptarà amb una dotació de 14,8 milions dʻeuros que permetran la creació de borses de cures afavorint tant la creació dʻocupació de qualitat com la conciliació laboral de les dones amb fills i filles menors de 14 anys.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: