Política

Oltra assegura que el nou pla d’acció territorial és “una fita en la protecció i revitalització de l’Horta de València”

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat que el nou Pla d’Acció Territorial d’Ordenació i Dinamització (PAT) de l’Horta de València “suposa una nova fita en la protecció i revitalització d’aquest paratge tan danyat com estimat, tan nostre, tan universal, com és l’Horta de València “.

La vicepresidenta ha fet aquestes declaracions durant l’acte de presentació, al costat de la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, del Pla d’Acció Territorial de l’Horta de València, que contempla la preservació de més de 11.000 hectàrees de sòls agrícoles; la recuperació d’unes 250 hectàrees d’horta i més de 100 edificacions tradicionals.

Oltra ha destacat que s’inicia “una nova etapa per València i els pobles que conformen l’horta”, un “nou camí que ens allunya de l’especulació i la predació del territori, que ens allunya dels temps foscos dels” pelotazos “i que posa en valor els usos agrícoles del sòl com un bé a protegir, com un espai de contenció de la urbanització desaforada, com un bé necessari per a la vida “.

La vicepresidenta ha fet èmfasi que, amb aquest pla, “el Govern del Botànic fa un pas cap a un millor futur, un futur sostenible que se sustenta en l’herència dels avantpassats, ens reconcilia amb la terra i ens impulsa cap a un futur de sostenibilitat i progrés econòmic i humà “.

Per la seva banda, la consellera d’Habitatge ha indicat que aquest pla demostra “el compromís del Govern valencià per la planificació del territori d’escala supramunicipal i posant els llums llargs en el disseny del model territorial per als propers anys”. A més, s’ha fet “amb àmplia participació des del minut zero, que ha garantit el gran consens amb què neix el pla”.

“El PAT de l’Horta aborda el model d’ordenació basat en la preservació, la regeneració i la dinamització d’aquest espai productiu i cultural” que, tot i la degradació dels últims anys, és “l’exemple europeu millor conservat d’horta mediterrània “, ha explicat Salvador.

En aquest sentit, la consellera d’Habitatge ha destacat que aquest document ha tingut un gran impacte en fòrums acadèmics de primer nivell mundial com les universitats d’Oxford, Harvard i la London School of Economics, “que han vingut a València a interessar-se pel PAT per prendre-ho com a referent d’una proposta racional de gestió d’un espai d’horta periurbana “.

Consell de l’Horta

Durant la seva intervenció, la vicepresidenta ha insistit que és “important” que el Consell i la resta d’administracions segueixin treballant “de manera coordinada i transversal” per defensar l’horta valenciana, que són “les terres, els paisatges, l’aliment, el aigua, l’aire que respirem, la lluita contra el canvi climàtic, és ocupació i és vida digna “.

Per a això, Oltra ha explicat que la Llei 5/2018 de l’Horta de València preveu la creació del Consell de l’Horta de València i l’elaboració d’un Pla de Desenvolupament Agrari de l’Horta de València, que actualment es troba en fase de elaboració, que abordarà la formació i la professionalització i la millora de la viabilitat i rendibilitat de les explotacions agràries.

El Consell de l’Horta, amb personalitat jurídica pròpia i amb plena capacitat per actuar com a consorci, té com a objectiu promoure la dinamització de les activitats agràries, “fomentant una agricultura més respectuosa amb el medi ambient, amb la possibilitat de permetre usos i activitats complementàries i compatibles amb les activitats agràries per millorar la sostenibilitat econòmica, social i ambiental del territori “, ha indicat la vicepresidenta.

D’aquesta manera, el Consell de l’Horta treballarà en la promoció de produccions i marques de qualitat; consum de proximitat; agroecologia; ús de varietats locals, etc.

protecció

El PAT de l’Horta, amb la protecció de les més de 11.000 hectàrees de sòls agrícoles de gran capacitat agrològica, evitarà “qualsevol expectativa urbanística especulativa sobre aquests sòls que passaran a ser sòls no urbanitzables protegits de l’horta de València”, ha explicat Salvador .

A més, s’inclouen “espais de gran valor natural i un conjunt de corredors crucials per evitar la fragmentació de l’horta, facilitar els processos ecològics o servir de fre a les inundacions, entre d’altres”, ha indicat la consellera.

No obstant això, “la protecció del sòl d’horta no significa que els municipis de l’Horta quedin fossilitzats en els seus creixements urbanístics, ja que el PAT determina, a través de les zones rurals comuns, unes àrees de creixement racional i sostenible de vora urbana on els municipis podran concretar les seves demandes d’usos residencials, o d’ampliacions de polígons “.

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint