Observació pública a la Universitat d’Alacant amb motiu de el trànsit de Mercuri

La Universitat d’Alacant ha organitzat una observació pública amb motiu de el trànsit de Mercuri. L’11 de novembre de 2019 la silueta de Mercuri passarà per davant de el Sol, esdeveniment astronòmic que no tornarà a repetir-se fins a l’any 2032.

Des de les 13:15 fins a les 17:30 hores, al Rellotge de Sol de l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la UA, investigadors de l’Institut Universitari de Física Aplicada a les Ciències i les Tecnologies i de el Grup de Recerca d’Astronomia i Astrofísica organitzen aquest esdeveniment obert a tota la població per observar, a través de telescopis amb filtres especials, un fet molt poc comú ja que en el cas de Mercuri només es produeix unes tretze vegades cada segle.

La iniciativa compta amb el suport d’UA Divulga, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC + i) de la Universitat d’Alacant, projecte conjunt entre el Vicerectorat d’Investigació i Transferència de Coneixement i la Unitat de Comunicació.

Què és un trànsit?

S’anomena trànsit a el pas d’un planeta per davant de la superfície de el Sol. Des de la Terra només es poden veure els trànsits dels planetes més interiors: Mercuri i Venus. Es produeixen quan el Sol, el planeta interior i la Terra es troben perfectament alineats. La raresa d’aquests fenòmens es deu a la lleugera inclinació existent entre les òrbites dels planetes.

Fases de el trànsit de Mercuri

A les 13:35 hores el disc de la planeta tocarà per primera vegada el disc solar i donarà començament el trànsit. A continuació, sobre les 13:37 hores, el disc de la planeta es trobarà totalment dins del disc solar, tocant per última vegada la vora de el Sol. En aquest moment es podrà veure connectada la silueta d’planeta Mercuri amb la vora solar com si fos una llàgrima. A les 16:19 hores Mercuri se situarà al punt més proper a centre de el disc solar. Finalment, es produiran un tercer i quart contacte en el qual el planeta començarà a tocar la vora solar i sortirà totalment del disc solar.

precaucions

Els experts assenyalen algunes precaucions a l’observar el trànsit ja que no s’ha d’observar el Sol directament, ni amb mètodes casolans com negatius, vidres fumats, etc. Sempre cal utilitzar la protecció adequada com ulleres d’eclipsi i filtres solars homologats per a aparells òptics.

 

 

 

 

Informació i Foto: Universitat Alacant

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

%d bloggers like this: