Educació

La UA participa en un innovador projecte europeu per obtenir recursos alimentaris a partir de residus urbans

La Universitat d’Alacant participa en un projecte europeu que permetrà obtenir diferents bio-productes d’alt valor afegit a partir de residus biològics urbans com restes de peix, carn, cafè mòlt, olis de cuina i altres residus. L’objectiu final d’el projecte WaysTUP! és optimitzar la utilització de materials i recursos, mantenint el seu valor el major temps possible mitjançant l’ús de pràctiques sostenibles que minimitzin la producció de residus (economia circular). A més, es treballaran innovadores solucions tecnològiques que ajudin a la conscienciació de la societat en la gestió dels residus urbans, i es promourà la participació de la població en la recollida selectiva de residus orgànics urbans per a la seva valorització.

En concret, s’abordaran diverses estratègies per a la construcció de set plantes pilot que permetin la conversió de diferents tipus de residus urbans, tant de tipus orgànic com inorgànics. La Universitat d’Alacant, a través del Grup de Recerca Agronomia Sistemàtica i Recerca aplicada d’insectes, desenvoluparà una planta per a la degradació de residus d’origen orgànic basat en l’activitat biològica d’insectes dípters. Aquest grup, adscrit a Departament de Ciències Ambientals i Recursos Naturals, té una gran experiència i desenvolupaments tecnològics ja que ha participat en múltiples projectes similars durant els últims deu anys.

En col·laboració amb altres membres de l’consorci com SAV i l’IVIA, la Universitat d’Alacant participarà en el desenvolupament d’una planta pilot de bioconversió de residus d’origen animal i vegetal. Després d’un preprocessament químic i fermentatiu, es procedirà a la seva digestió mitjançant larves d’insectes que permetran l’obtenció de grans quantitats de biomassa. Finalment, s’obtindrà una farina amb alt contingut que s’utilitzarà com a component d’un pinso experimental en avicultura.

D’altra banda, el projecte que pertany a el Programa Marc de Recerca i Innovació de la Unió Europea H2020, proporcionarà assessorament a les administracions locals per adoptar nous models d’organització en favor de la valorització de residus orgànics urbans, i recomanacions basades en evidències empíriques, de polítiques a nivell europeu per a la presa de decisions en aquest àmbit.

WaysTUP !, que va arrencar el passat mes d’octubre de 2019, té una durada de 42 mesos i participen 26 centres de recerca, universitats, autoritats locals i empreses d’Espanya, Grècia, Regne Unit, República Txeca, Itàlia, Àustria, Finlàndia, Bèlgica , Sèrbia i Turquia. Les plantes pilot es desenvoluparan a Espanya (Alacant, l’Alcúdia, València), Anglaterra (Londres), Grècia (Atenes, Creta), Itàlia (Terni) i República Txeca (Praga).

Informació i Foto: Universitat Alacant

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint