Mulet: en lloc de destinar el 2% del PIB a despesa militar, ha d’orientar-se a lluitar contra el foc

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha proposat hui que el Govern reoriente l’anunciat compromís del PSOE d’elevar fins al 2% del PIB en despesa militar en els pròxims anys a “la lluita contra els incendis”, un repte que suposa en si mateix “un enemic i una guerra que hem d’afrontar”. En la seua opinió, “la invasió d’Ucraïna per part de Rússia ha sigut un colp que ha servit per a reforçar el discurs bel·licista de la part més rància del PSOE, encapçalats per la ministra de Defensa, i estem veient com la forta inversió del Govern a armar a Ucraïna, destinar milions d’euros en armaments i ajudes bèl·liques, no serveix per a parar la guerra. Más bé, sembla que serveix per a anar en direcció contrària i enquistar la situació. Però malgrat ells, hem de cercar un horitzó a mitjà termini on la guerra deixe de ser una realitat i on aquest tipus d’inversions deixen de ser una prioritat”.

Per a Mulet “l’excusa no pot ser que la indústria armamentística espanyola genera milers de llocs de treball. Hui més que mai estem davant el gran repte del canvi climàtic, amb la proliferació dels incendis anomenats de sisena generació, pel que urgeix tecnologia i apostar per la prevenció d’incendis i extinció, on no sols s’ha de treballar quan aquests es produïsquen, sinó durant tot l’any. I per això aquesta indústria pesant es podria reconvertir. En lloc de construir avions de guerra i míssils, que es construïsquen avions i maquinària per a prevenir i apagar incendis. Urgeix una reconversió en tota regla dels plans bel·licistes davant el repte del canvi climàtic i els efectes laterals que generarà segons expliquen els experts, en forma de canvis d’usos del sòl, temperatures, sequeres, de salut pública, incendis i devastadors fenòmens, per a orientar-los a la prevenció i la vigilància que, pensem, és una finalitat més digna que la de servir de ferramentes de guerra, per a matar persones”.

Compromís valora molt negativament la intenció del PSOE en el Govern d’augmentar la despesa militar fins al 2% del PIB any rere any, fins a aconseguir l’objectiu en 2029. “Estem parlant de dedicar a aquesta despesa una xifra que podria arribar als 12.000 milions addicionals, de manera que el pressupost de Defensa disposaria de 30.000 milions per a la militarització dels estats membres de l’OTAN i la compra d’armament davant amenaces que en molts casos no són reals ni prioritàries”, ha abundat Mulet, que veu en “batalles com la dels incendis que arrasen el nostre territori, on estan morint ciutadans del territori i guardes forestals, un destí més estratègic i transparent d’aquests diners de tots, que suposaria doblar la despesa militar actual i restar inversions socials i territorials més prioritàries”.

Mulet ha recordat que el mes passat Espanya va comprar 20 avions Eurofighter d’última generació per a l’exèrcit, per un import de 2.043 milions d’euros. “Amb aquests 2.043 milions d’euros, s’haurien pogut comprar 77 hidroavions CL-215/Bombardier 415, 315 helicòpters contra incendis Kamov i 358 helicòpters de transports de brigades (BRIF). El vertader enemic, la vertadera guerra, la tenim contra el canvi climàtic i els incendis devastadors que estan cremat tot l’Estat aquests dies. Ací ha d’anar tot l’esforç pressupostari i no en armament per a matar persones”, ha afegit.

El senador valencianista ha afirmat que s’ha vist com malgrat la transferència en matèria d’incendis a les comunitats autònomes o que fins i tot moltes diputacions provincials posseïsquen els seus propis consorcis de bombers, estem davant una nova realitat que supera els incendis com els coneixíem fins ara i on fa falta un salt de gegant davant el repte ambiental que suposen els incendis de nova generació. “Urgeix una coordinació real entre totes les administracions i treball en prevenció tot l’any, on tots els recursos destinats seran pocs”, ha dit.

Informació i Foto: Compromis

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: