Monton: ‘La nova llei de salut fixa com a prioritats la universalitat, l’equitat i l’enfortiment del sistema públic’

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha presentat en Les Corts Valencianes el projecte de Llei de Modificació de la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de la Generalitat, de Salut de la Comunitat Valenciana, inspirada en tres grans eixos: “la universalitat de l’assistència sanitària, la garantia d’equitat i no discriminació i l’enfortiment del sistema públic”, en paraules de Carmen Montón.

La norma també incorpora “absències injustificades en la llei que es modifica”, com ha indicat la consellera. Entre elles, l’impuls a l’equitat farmacoterapèutica, l’atenció a la salut mental o mesures relacionades amb l’impuls a la investigació biomèdica i sanitària.

Un altre dels aspectes que inclou la modificació legal és el formento a la donació i el trasplantament, la transparència i rendició de comptes, la seguretat alimentària, la sanitat ambiental o la salut laboral.

“Des del Govern del canvi entenem la sanitat com un instrument de garantia de drets, d’equitat, de cohesió social, de lluita contra la desigualtat”, ha comentat Carmen Montón. “I això només és factible des del públic”.
Preferència per la gestió pública directa

La consellera ha destacat que l’aposta per la gestió directa dels serveis sanitaris queda recollida en els principis rectors del projecte de llei i en l’article 7.3. L’article 7.3 indica que “en el marc de les fórmules de gestió de la legislació bàsica estatal, la gestió i administració dels centres, serveis i establiments sanitaris de protecció de la salut o d’atenció sanitària o sociosanitària del sistema valencià de salut, es durà a terme preferentment mitjançant la fórmula de gestió directa, de caràcter públic “.

La consellera ha indicat que la gestió pública directa és el sistema que dóna més garantia d’universalitat, d’accessibilitat, d’equitat i de no discriminació en l’accés de la ciutadania als serveis sanitaris.

“Aquest govern aposta per reforçar el llegat que ens va deixar Ernest Lluch amb la Llei General de Sanitat de 25 d’abril de 1986”, ha assegurat Carmen Montón.

Corregir els oblits injustificats

La consellera ha explicat que amb aquest projecte es corregeixen les mancances de l’anterior Llei 10/2014. Així, la nova normativa contempla l’impuls de l’equitat farmacoterapèutica, amb l’objectiu que totes les persones rebin una prestació farmacèutica integral, contínua, òptima, de qualitat, segura i eficient en tots els àmbits assistencials i en totes les etapes del procés farmacoterapèutic i puguin accedir al tractament més eficient per a un mateix problema clínic.

O el foment de l’ús racional i harmonitzat del medicament amb criteris d’equitat, efectivitat, seguretat i cost; resultants del consens clínic, per garantir l’optimització en totes les etapes del procés farmacoterapèutic.

Dos preceptes, ha explicat Munt, amb els quals es pretén garantir per llei la prestació farmacèutica, especialment, a la població més vulnerable. De fet, “és la primera vegada que es recullen els principis generals de la prestació farmacèutica en una llei de salut”, ha afegit la consellera.

Així mateix s’incorpora la salut mental a la llei, “una qüestió que no ha format part de l’agenda institucional, política i social dels diferents governs en els últims 20 anys”, s’ha lamentat la consellera.

La reforma de la llei incorpora també aspectes relatius a la coordinació entre les conselleries amb competències en matèria de sanitat i en matèria d’igualtat i polítiques inclusives per a proporcionar una atenció integral a la salut mental, mitjançant el desenvolupament de programes transversals i interdisciplinaris que garanteixin la continuïtat de cures i disminueixin la variabilitat entre els departaments de salut.

Foment de la donació i el trasplantament

Una altra de les novetats destacades per Carmen Montón és la introducció d’un article que dóna rang de llei al foment de l’activitat de donació i trasplantament, en establir que “el Sistema Valencià de Salut promourà les actuacions necessàries per a fomentar la donació voluntària i gratuïta de sang, òrgans, teixits i cèl·lules, incloent cèl·lules progenitores hematopoètiques de sang perifèrica, cordó umbilical o medul·la òssia d’eficàcia científica demostrada “.

A més, d’acord amb els esforços destinats a aprofundir en la transparència i la rendició de comptes en el sistema sanitari públic, el projecte de llei de modificació de la llei de salut incorpora l’Observatori Valencià de Salut, que es defineix com un espai d’informació en salut, d’accés públic, que inclogui informació rellevant seleccionada sobre resultats en salut i determinants per a la població de la Comunitat Valenciana.

 

 

Informació i Foto: http://www.gva.es

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: