Montesa actuarà en el Castell per millorar la seua accessibilitat i fer-lo visitable

Informació i Foto: http://www.dival.es

L’Ajuntament de Montesa dedicarà part dels recursos procedents de la Diputació de València a escometre tasques de consolidació i rehabilitació del seu Castell, amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat a la fortalesa i fer d’aquest enclavament un lloc més visitable que permeta dinamitzar l’atractiu patrimonial, arquitectònic i històric de que disposa aquest municipi de la comarca de la Costera.

En concret, la intenció del Consistori és «disposar d’un pla director que ens permeta escometre una rehabilitació progressiva del castell en diferents fases», ha explicat l’alcaldessa del municipi, Analia Juan. Uns treballs que se centraran «no tant en aconseguir una restauració completa de la fortalesa, sinó que s’orientaran a consolidar les seues restes i rehabilitar tots aquells elements que permeten fer-la més visitable, transitable i accessible, per tal de posar en valor aquest recurs patrimonial i històric de que disposa la localitat de Montesa, i que aquest estiga al servei de tots els veïns i visitants».

La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha visitat recentment el Castell de Montesa, acompanyada per l’alcaldessa i la resta de membres de la corporació municipal. La vicepresidenta s’ha mostrat convençuda de que «les primeres actuacions d’aquest ambiciós projecte de recuperació del patrimoni arquitectònic prompte seran una realitat», alhora que ha manifestat que la rehabilitació i consolidació de la fortalesa «afavorirà l’arribada de visitants al municipi, a més de posar en valor tot el conjunt patrimonial històric, cultural i artístic que atresora la localitat de Montesa».

Les restes d’aquesta fortalesa d’estil gòtic, situada al cim del turó que domina la vila, es troben estretament relacionades amb l’Orde militar exclusivament valenciana de Santa Maria de Montesa, que ocupà aquesta fortificació –anteriorment islàmica–, sent la seua casa mare i funcionant com a convent, on els monjos de l’orde seguien la regla de Sant Benet. Una fortificació, considerada una de les més segures del Regne de València, que junt amb el Castell de Xàtiva i la torre de guaita de Moixent formava part d’un entramat defensiu molt més ampli que tenia com a principal funció el control del que hui es coneix com la comarca de la Costera.

L’antiga Cooperativa, nou espai social

Així mateix, entre els diferents projectes futurs amb els quals treballa el Consistori de Montesa també es troba condicionar l’antic edifici de la Cooperativa com a nou espai social per a ús de tots els veïns i col·lectius cívics de la localitat. Unes actuacions que l’Ajuntament té la intenció de poder executar a partir dels recursos econòmics que dispensa la Diputació de València als municipis.

«Es tracta d’un projecte especialment demandat per part de la ciutadania i dels diferents col·lectius, que anem a tractar fer realitat a partir de la disposició dels fonts proporcionats per la Corporació provincial», ha assegurat l’alcaldessa, Analia Juan.

Un projecte que, per a Maria Josep Amigó, «es troba en sintonia amb les línies d’actuació marcades per l’equip de govern de la Diputació de València de realitzar inversions que contribueixen directament a millorar la qualitat de vida i el benestar de la ciutadania en el seu conjunt», ha remarcat la vicepresidenta.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: