Mireia Mollà: “L’agricultura ecològica valenciana està 10 punts per sobre de la mitjana estatal”

El sector ecològic a la Comunitat Valenciana torna a créixer en tots els indicadors com els operadors, la superfície certificada, la facturació, la producció i la indústria vinculada. En aquest sentit, la consellera d‟Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha destacat que “l‟agricultura ecològica valenciana està 10 punts per sobre de la mitjana estatal, ia tan sols 4,5 punts dels objectius europeus de superfície per a 2030″.

Mireia Mollà ha presentat avui a la seu del Centre Mundial per a l’Alimentació Sostenible (CEMAS) l’Informe del Sector el 2021, juntament amb el secretari autonòmic d’Agricultura, Roger Llanes, el director general de Desenvolupament Rural i el president del Comitè d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), Vicente Faro.

“Des de la posada en marxa del I Pla d’Agricultura Ecològica estem augmentant a tots els indicadors, ens situem en un 20,5% de superfície agrària útil davant del poc més del 8% en l’àmbit europeu i estic convençuda que arribarem al 30 % de l’objectiu europeu per al 2030”, ha assegurat la consellera.

La titular d’Agricultura ha repassat les dades principals que revaliden la tendència positiva amb un 20,2% més d’operadors fins als 4.263, un 4,5% més de superfície certificada i una producció que en el conjunt de la Comunitat puja un 33% respecte a l’any passat i ja suma 241.399 tones.

Mollà ha valorat que, d’acord amb el balanç del 2021, la producció ecològica respon a reptes estructurals com la incorporació de la dona a l’activitat -que al sector ecològic representa el 30% dels operadors- la mitjana d’edat anys més baixa que a l’agricultura convencional o la rendibilitat necessària per a l’activitat, amb un creixement de la facturació que supera el 17% i arriba als 736 milions d’euros.

“El II Pla 2021-2025 compta amb 114 milions d’euros per aprofundir en la producció ecològica que aspira a tenir cada cop més productors, més operadors, importadors i economia vinculada. La producció ecològica és un bon indicador econòmic, social, de producció vinculada la sostenibilitat i l’alta qualitat”, ha assenyalat la consellera.

Alacant revalida el lideratge en la producció

D’altra banda, el secretari autonòmic d’Agricultura, Roger Llanes, ha desgranat les dades per províncies, on Alacant amplia el lideratge en la producció i encapçala les tones malgrat tenir menys superfície que València.

“La província d’Alacant amb un 29,3% de superfície certificada útil és la que aconsegueix un rendiment més gran en la producció”, ha declarat Llanes. El segueixen de prop València amb 112.649 tones mentre que Castelló se situa a les 9.775.

Per operadors, València i Alacant registren gairebé el mateix increment interanual, un 21% i un 20,5% respecte a l’exercici 2021. En valors absoluts, però, la província de València encapçala la taula amb 2.468 operadors, segueix Alacant amb 1.435 i tanca Castelló amb 360.

A més, el president del CAECV, Vicente Faro, ha estat l’encarregat de presentar les conclusions de l’informe i ha apuntat que el 2021 s’ha consolidat la tendència de creixement en anys anteriors, però aquest creixement ha d’anar acompanyat per un increment en les vendes que garanteixi la rendibilitat i la sostenibilitat del sector ecològic”.

Vicente Faro ha volgut posar sobre la taula els principals reptes i oportunitats a què s’enfrontarà l’agricultura ecològica en els propers anys, amb especial èmfasi en la fertirrigació en comú que, moltes vegades limita el desenvolupament del sector. El president del CAECV també ha fet referència a continuar treballant en recerca, educació i distribució conscient i ha explicat que és fonamental incentivar el consum intern d’aliments ecològics a través de menjadors escolars i llocs públics on s’ofereixin aliments, tant com sigui possible de la nostra Comunitat i, preferentment, ecològics.

El president del CAECV ha acabat la intervenció defensant el model de certificació pública de la Comunitat Valenciana. “Estem parlant de molt més que una certificació, ja que és capaç de dotar de més transparència, independència, eficiència, simplificació en la gestió, ajustament del cost de la certificació i optimització en la gestió de recursos”.

II Pla de Producció Ecològica

“La Conselleria manté la seua aposta amb el II Pla Valencià de Producció Ecològica”, ha assenyalat el director general David Torres, que ha destacat el procés transversal i participatiu que caracteritza aquesta iniciativa.

L’objectiu és continuar reforçant aquest sector estratègic i estendre el suport a altres figures de la cadena ecològica com la distribució i el consum.

“En aquest temps hem escalat posicions respecte a altres territoris i seguim creixent any rere any i sumant iniciatives de suport com la marca ‘Molt de Gust’ que distingeix el valor afegit dels productes agroecològics de la Comunitat Valenciana”, ha indicat Torres.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: