Incliva i Universitat de València obren una línia de recerca amb la Fundació Síndrome de Dravet per potenciar el desenvolupament de teràpies avançades

L’Institut de Recerca Sanitària Incliva i la Universitat de València (UV) han iniciat una línia de col·laboració amb la Fundació Síndrome de Dravet per estudiar aquesta epilèpsia rara, que comença el primer any de vida, sol ser resistent als fàrmacs i afecta greument a la qualitat de vida dels pacients i de les seves famílies, per tal de potenciar el desenvolupament de teràpies avançades.

El Dia Nacional de l’Epilèpsia es commemora cada 24 de maig des del 2006 per visibilitzar tant la patologia com la necessitat de continuar investigant-la.

Aquesta nova línia de col·laboració la dirigeix ​​des d’Incliva Carlos Romá Mateo, professor del Departament de Fisiologia de la UV i investigador amb dilatada experiència en epilèpsia, concretament a l’epilèpsia de Lafora, una malaltia neurodegenerativa de ràpida progressió i desenllaç fatal per a la qual actualment no existeix cura ni tractaments que aconsegueixin més que endarrerir i pal·liar els símptomes. La col·laboració amb la Fundació Síndrome de Dravet ha propiciat, a més, la inclusió de Romá Mateo en un grup de treball europeu per coordinar esforços de recerca al voltant d’aquesta patologia.

L’epilèpsia es produeix quan hi ha una descoordinació en la comunicació entre les cèl·lules nervioses que dóna lloc a fenòmens d’excitació descontrolats que es manifesten de maneres molt diverses, sent la més coneguda la generació de contraccions i espasmes musculars involuntaris.

El diagnòstic primerenc que permeti un maneig millor del tractament antiepilèptic i una intervenció cognitiva més primerenca així com estudis d’història natural que ajudin a conèixer millor la trajectòria de la malaltia en els pacients són actualment alguns dels fronts de recerca.

En aquest sentit, la meta és disposar d’eines d’anàlisi que permetin no només diagnòstics primerencs i encertats, sinó un seguiment i pronòstic dels símptomes que s’ajustin a les particularitats de cada pacient. La línia de recerca en epilèpsia que estan desenvolupant Incliva i UV, ha explicat Romá Mateo, “és el resultat de conjuminar l’experiència acumulada a nivell de l’estudi de les bases moleculars d’una epilèpsia de baixa prevalença i complex rerefons genètic, amb les troballes més recents sobre el valor de molècules circulants tipus microARN o citocines proinflamatòries com a biomarcadors capaços de fer un seguiment precís tant de la progressió de les malalties com de l’eficiència dels tractaments”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: