Més d´un milió de valencians i valencianes tenen un diagnòstic actiu d´hipertensió arterial

Més d´un milió de valencians i valencianes tenen un diagnòstic actiu d´hipertensió arterial. Concretament, són 1.079.553 persones. Per grups d’edat, el més freqüent és el de persones entre 70 i 74 anys (151.187 persones), seguit del grup d’entre 75 i 79 anys (140.891) 65 i 69 anys (137.642 persones), 60 i 64 anys (130.853) ) i 55 i 59 anys (109.872 persones).

Per sexes, 553.018 són dones i 526.515 homes. Fins a l’edat de 70 a 74 anys, la hipertensió arterial és més freqüent als homes que a les dones, tendència que varia a partir d’aquest grup d’edat, en què les dones són més hipertenses que els homes.

Aquestes dades s’han ofert amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Hipertensió Arterial, el 17 de maig.

La hipertensió arterial (HTA), definida com una pressió arterial igual o superior a 140mmHg (la màxima) i/o 90mmHg (la mínima) és el factor de risc més important i freqüent per patir una malaltia cardiovascular (infart, ictus, insuficiència) cardíaca), així com disminució de la funció renal i risc de demència. Cal recordar que les malalties del sistema circulatori són la primera causa de mort per a dones i segona en homes a la Comunitat Valenciana són segons les darreres dades disponibles.

Les causes més freqüents de la HTA són l’obesitat, el sedentarisme, el consum excessiu de sal i si hi ha familiars hipertensos de primer grau, encara que de vegades l’elevació de la tensió és per la presa de fàrmacs/drogues, per la qual cosa s’ha de revisar consum.

Segons el doctor Josep Redón, excap de Servei de Medicina Internal de l’hospital Clínic, catedràtic de la Universitat de València i exdirector de l’INCLIVA, “l’abordatge terapèutic ha de combinar mesures de reducció de pes si hi ha obesitat, exercici físic moderat i restricció dels aliments amb excessiu component de sal i alcohol”.

Per al tractament amb fàrmacs, hi ha un ampli arsenal i s’aconsellarà tenint en compte les característiques i el nivell de pressió arterial del pacient. Tot i això, “qualsevol que sigui el tractament que s’iniciï – continua Josep Redón -, s’ha de vigilar si és eficaç o no, si té efectes secundaris i sobretot si el pacient és adherent a la presa de fàrmacs, ja que la freqüència d’abandonaments o preses irregulars és més freqüent del desitjat”.

Pacient Actiu

El programa Pacient Actiu de la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ofereix des del 2015 suport a les persones amb alguna malaltia crònica perquè adquireixin una millor autocura de la seva salut. Es desenvolupa mitjançant tallers que imparteixen altres persones afectades per malalties cròniques.

Segons dades de l’Informe d’Avaluació Final del Pla de Salut 2016-2020 de la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, el nombre de participants al programa Pacient Actiu ha passat de 10 departaments de salut el 2015 a la totalitat de departaments (24) de la Comunitat Valenciana el 2019. En concret, el nombre de tallers realitzats del programa Pacient Actiu ha passat de 16 el 2015 a 50 tallers el 2019 (últim any disponible).

L’educació dels pacients per a l’autocura es converteix en una eina fonamental en el context de les malalties cròniques, com la hipertensió arterial, però també en altres com la diabetis, hipercolesterolèmia, malalties cariovasculars, respiratòries, amb dolor crònic i altres malalties físiques o mentals. En aquests tallers es facilita l’intercanvi de coneixements entre persones que comparteixen l’experiència d’alguna malaltia crònica per tal de millorar-ne la qualitat de vida.

Aquests tallers es realitzen en tant als diferents departaments de salut de la Comunitat Valenciana, així com a l’Escola Valenciana d’Estudis per a la Salut (EVES), dins de les activitats de formació pròpia en allò que es coneix com a Formació en Salut per a la Ciutadania, a fi de formar en educació per a la salut la ciutadania en general i de manera específica pacients de malalties cròniques, els seus familiars i cuidadors. Igualment ofereix aquests mateixos serveis a associacions de pacients i altres entitats de participació ciutadana.

Estudis en marxa

El doctor Josep Redón destaca que “hi ha estudis actualment en marxa que tracten de precisar la importància de mesurar la pressió arterial amb equips de monitorització durant 24 hores de forma ambulatòria, així com mesures més precoces i precises de les repercussions de la tensió a les artèries “.

Segons Redón, “la investigació de nous fàrmacs que puguin reduir la pressió arterial ia més protegir millor el cor, els gots i el cervell, s’està basant en estudis de noves molècules i dades genètiques”. treballant durant diversos anys en aquests camps i darrerament amb els nous fàrmacs en un camí cap a la medicina personalitzada, especialment per als pacients que tenen elevació de la pressió arterial que no es controla fàcilment amb els fàrmacs actuals, els anomenats hipertensos resistents”, conclou Josep Redón

Informació i Foto:Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: