Més del 70% dels menjadors escolars ofereix un mínim de divuit racions de verdures al mes

Informació i Foto: http://www.gva.es

  Més d’un 70% dels menjadors escolars ofereix a l’alumnat un mínim de divuit racions de verdures al mes i compleix amb la recomanació que estableix la Guia dels Menús en els Menjadors Escolars de la Generalitat Valenciana. Són dades que es desprenen del primer informe de resultats del Programa d’Avaluació i Foment de la Qualitat Nutricional de l’Oferta Alimentària en Centres Escolars que es porta a terme des del departament sanitari.

  Segons destaca la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, “s’han analitzat 457 menjadors escolars durant el curs 2016-2017 per conèixer la situació real sobre què és el que menja diàriament la població escolar i saber si els menús s’adapten a les recomanacions oficials sobre alimentació saludable “. Es tracta d’una actuació que forma part de l’estratègia que desenvolupa la Conselleria de Sanitat Universal per fomentar l’alimentació saludable i sostenible entre la població valenciana.

  A més, està previst avaluar el 100% dels menjadors escolars en un període de tres anys, més de 1.300 centres, i aquest any s’aprovarà un decret per regular l’alimentació en centres hospitalaris, col·legis i altres dependències de l’administració autonòmica. Així mateix, es va a realitzar una actualització de la Guia dels Menús dels Menjadors Escolars establint nous criteris nutricionals que s’adaptin a la realitat actual i tenint en compte criteris de sostenibilitat i de proximitat.

  L’avaluació dels menús escolars es realitza recopilant tota la informació en una plataforma informàtica que permet conèixer els resultats en temps real. La inspecció de seguretat alimentària recull el menú mensual si el menú servit coincideix amb l’ofert i altres aspectes relacionats amb l’oferta alimentària. Posteriorment, al centre de salut pública s’avalua l’oferta alimentària atenent als criteris establerts a la Guia de Menús Escolars de la Generalitat Valenciana i l’Estratègia per a la Nutrició, Activitat Física i Prevenció de l’Obesitat (NAOS). Finalment, l’informe és remès al centre educatiu perquè sigui coneixedor dels resultats.

  Compliment de les recomanacions de la Guia de Menús Escolars

  Aquesta guia ofereix una sèrie de recomanacions als centres escolars per assegurar una dieta equilibrada entre l’alumnat. Després de l’avaluació dels menús s’ha detectat que la majoria de centres, més del 85%, adopta les recomanacions quant consum d’aliments com precuinats, salses, fregits o fruites en conserva. En aquest sentit, el 95,6% dels menús compleix amb la recomanació d’un màxim de dues racions de fruita en conserva al mes, el 85,6% compleix amb el criteri sobre consum de fregits (un màxim de sis racions al mes ), el 92,1% amb el consum de salses (un màxim de quatre al mes) i un 96,3% amb el consum de precuinats (un màxim de sis racions al mes).

  A més, prop de la meitat dels centres educatius adopta les recomanacions sobre consum de peix i fruita fresca. En concret, el 52,3% dels centres ofereix, com a mínim, setze racions de fruita fresca al mes i un 46,2% ofereix un mínim de vuit racions de peix al mes.

  Pel que fa al consum de llegums, el 39,2% inclou al menú, com a mínim, sis racions al mes i un 58,6% dels centres ofereix un màxim de vuit racions de patates. La guia recomana oferir un màxim de deu racions de lactis al mes, i en aquest cas, el 58% dels centres compleix amb aquest criteri.

  Un altre dels aspectes que s’ha avaluat és la informació que reben les famílies sobre l’alimentació dels seus fills / es a les escoles. En el 99,8% dels casos s’ha vist que els centres proporcionen la programació mensual del menú a la família dels comensals. A més, el 75,9% inclou orientacions per facilitar un sopar complementària al menú de migdia.

  Adequació als criteris de l’Estratègia NAOS

  Els resultats obtinguts en l’informe d’acord amb els criteris de l’Estratègia NAOS de l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan) varien ja que les recomanacions establertes a la Guia de Menús Escolars és més exigent.

  De fet, més del 80% dels centres educatius valencians ofereix un mínim de quatre racions de verdura a la setmana tal com estableix l’Estratègia NAOS. El 52,3% dels menús escolars serveixen un mínim de quatre racions de fruita fresca a la setmana, més del 90,2% ofereix una ració de peix com a mínim a la setmana, el 83,6% compleix amb el criteri de servir una ració de llegums com a mínim a la setmana, i finalment, el 86,9% serveix com a màxim una ració de plats precuinats a la setmana.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: