Política

Merino: “No podem estar més temps callats davant de la injustícia d’aquest sistema de finançament caducat des de fa una dècada”

La consellera d’Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, ha reclamat la reactivació immediata de la reforma del sistema de finançament autonòmic a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) celebrada aquest dilluns, en què també ha sol·licitat al Govern que habiliti un fons transitori que permeta a les regions infrafinançades com la Comunitat Valenciana rebre els recursos necessaris per igualar-se almenys a la mitjana de CC.AA. de règim comú mentre s’aprova una nova Llei de Finançament de les Comunitats Autònomes.

Durant la seva intervenció, Merino ha lamentat que el Govern hagi reduït aquesta reunió del CPFF, la primera que se celebra des del juliol de l’any passat, a un simple tràmit per informar dels objectius globals d’estabilitat per a l’Administració General i les CC. AA. sense haver previst a l’ordre del dia la reforma pendent del sistema de finançament. Ha hagut de ser en el torn de precs i preguntes quan la consellera d’Hisenda ha tornat a reclamar el canvi en un model de finançament que durant les darreres dues dècades ha mantingut els habitants de la Comunitat Valenciana al voltant de vuit punts per sota de la mitjana de comunitats en termes de finançament per habitant.

“No podem estar més temps callats davant la injustícia que suposa ser castigats per aquest sistema de finançament caducat des de fa gairebé una dècada i que ens manté infrafinançats durant els darrers vint anys”, ha manifestat Ruth Merino. Per això, ha assegurat que reformar el sistema de finançament autonòmic és “indiscutible, urgent i prioritari” i ha demanat que es garanteixi la “igualtat” de tots els espanyols a l’accés a uns serveis públics de qualitat, cosa que, amb el sistema de finançament actual, “no s’està aconseguint des de fa molt de temps”.

La consellera d’Hisenda ha recordat que ja han passat gairebé dos anys des que la Comunitat Valenciana plantegés les al·legacions a la nova proposta de càlcul de la població ajustada com a punt de partida per a la reforma del sistema de finançament sense que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, hagi donat ni tan sols resposta.

A la sortida de la reunió, la consellera d’Hisenda ha mostrat la seva “decepció” pel fet que la ministra Montero “s’hagi dedicat a fer pilotes fora”. “No assumeix la seva responsabilitat de portar la iniciativa a tornar a emprendre la reforma del sistema de finançament, que ja està dins d’un calaix des de fa molt de temps. Ens preocupa realment perquè els serveis fonamentals dels ciutadans de la Comunitat Valenciana depenen d’aquest sistema de finançament, i de la reforma urgent i immediata”, ha manifestat.

Fons transitori d’anivellament

A més, Merino també ha exigit que, mentre no es posi en marxa i siguin “valents” per emprendre la reforma del sistema de finançament, se li proporcioni a la Comunitat Valenciana un fons transitori d’anivellament “que equipare els ciutadans de la Comunitat resta de ciutadans d’Espanya”.

Per a Merino, l’absència de Catalunya al CPFF és “l’evidència del que està passant” i respon a un “indignant full de ruta” que consisteix a obrir una negociació bilateral que “trenca el principi d’igualtat entre tots els espanyols en temes tan importants com el finançament, darrere del qual hi ha el benestar de tots els espanyols a l’accés als serveis públics fonamentals”, que s’han de tractar en un fòrum multilateral com el CPFF.

Vot en contra de 0,1% de dèficit

A més, Merino ha explicat que la Comunitat Valenciana, juntament amb totes les altres CC.AA. –excepte Astúries i Castella-la Manxa, que han votat a favor amb el Govern– ha votat en contra de l’objectiu de dèficit del 0,1% plantejat pel Ministeri per al conjunt de les CC.AA. perquè suposa concentrar sobre les autonomies la major part de l’esforç que Espanya haurà de fer per reduir al dèficit del conjunt de les Administracions Públiques al 3% el proper any.

Tot i el posicionament majoritari de les autonomies en contra de limitar el dèficit del conjunt de les CC.AA. al 0,1%, el Ministeri d’Hisenda ha imposat la majoria de vot al CPFF per aprovar un límit de dèficit del 0, 1% per al proper any. En una propera reunió del CPFF caldrà aprovar els objectius de dèficit individuals per a cadascuna de les comunitats.

Merino ha criticat que, a l’hora de determinar com es reparteix l’esforç de reducció del dèficit, el Govern no hagi tingut en compte la posició de partida de les CC.AA. i que l’Estat s’hagi reservat el 97% del dèficit autoritzat. Aquesta circumstància obliga el conjunt de les CC.AA. de règim comú a tancar lexercici amb un dèficit de 0,1% sobre el PIB, tot i que gestionen el 35% de la despesa total.

Per aquest motiu, la Comunitat Valenciana ha defensat l’elevació del dèficit autoritzat per al 2024 fins al 0,3%, el mateix
o establert com a nivell de referència en els Pressupostos Generals de 2023.

Lliuraments a compte

D’altra banda, el Ministeri d’Hisenda ha informat a les regions dels recursos del sistema de finançament de què disposaran el proper any, una informació que la Conselleria d’Hisenda reclamava des del mes de setembre passat per ser essencial per poder elaborar el pressupost autonòmic.

Segons la informació facilitada pel Ministeri, la Comunitat Valenciana comptarà el proper any amb 12.555 milions d’euros en concepte de lliuraments a compte i amb 2.699 milions per la liquidació definitiva de l’exercici 2022. La Conselleria d’Hisenda ha sol·licitat al Ministeri d’Hisenda un aclariment sobre el càlcul d’aquestes quantitats en existir en el cas de la Comunitat Valenciana una diferència amb les estimacions de l’AIReF.

La consellera d’Hisenda ha lamentat que el Govern hagi facilitat “tarda i malament” aquesta informació i ha insistit que el Consell no modificarà els pressupostos. “No els demanarem més esforços als valencians, no els pagarem la factura dels separatistes. No canviarem els Pressupostos que hem presentat, que són els que necessita la Comunitat Valenciana”, ha conclòs Ruth Merino.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint