MedusApp incorpora el reconeixement automàtic de meduses amb intel·ligència artificial

MedusApp, l’aplicació d’albirament de meduses, incorpora intel·ligència artificial (IA) per al reconeixement automàtic d’espècies. Fins ara, aquesta app permetia seleccionar el tipus de medusa a través d’un catàleg complet però, gràcies a aquesta actualització, l’usuari pot pujar la foto i identificar automàticament l’espècie abans de pujar-la a l’app per a la seva publicació.

Aquesta aplicació, gratuïta i disponible en espanyol i anglès tant per a Android com per a IPhone, ha estat desenvolupada per investigadors de la Universitat d’Alacant (UA) i dos informàtics de la Universitat Politècnica de València (UPV), en col·laboració amb el CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES) i el Laboratori d’Immunoal·lèrgia de l’Institut de Recerca Sanitària Fundació Jiménez Díaz (IIS-FJD). Des de la seva posada en marxa el 2018, la plataforma ha rebut més de 6.000 albiraments. “Gràcies a la col·laboració ciutadana i als seus albiraments hem estat entrenant la màquina amb diversos milers de fotos reals per generar un model matemàtic amb 25 espècies que servirà perquè l’app reconegui les meduses més habituals automàticament”, destaquen com a novetat per a aquesta temporada els programadors de la UPV Eduardo Blasco i Ramón Palacios.

Altres novetats

A més del sistema de reconeixement automàtic de meduses gràcies a la IA, l’eina ha anat incorporant altres novetats com l’opció de “No albiraments”, per informar sobre si una platja està lliure de meduses, i l’albirament per transecte. “Aquesta nova opció, destinada a navegants, bussejadors o pescadors permet incloure una imatge de possibles albirament trobats durant una ruta al mar a través de l’opció de transsecte”, assenyalen els autors de MedusApp.

“L’aplicació està en constant procés de millora i està destinada a millorar el coneixement dels efectes sobre la salut que tenen les picades de meduses, així com entendre millor aspectes de la seva biologia i ecologia (distribució espacial i temporal)”, explica el professor d´ecologia marina de la UA César Bordehore. Les dades cientificomèdiques sobre les picades registrades, que ja superen els 970, són gestionades i analitzades per un equip científic multidisciplinari integrat pels investigadors César Bordehore (investigador principal) i Eva S. Fonfría, de l’Institut Multidisciplinar per a l’Estudi del Medi ( IMEM) i del Departament d’Ecologia de la UA, i les doctores Victòria del Pou i Mar Fernández Nieto, del CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES) i el Laboratori d’Immunoal·lèrgia-Institut d’Investigació Sanitària Fundació Jiménez Díaz (IIS-FJD).

D’altra banda, l’app ofereix una guia interactiva de com procedir davant d’una picada i informació sobre la perillositat de les diferents meduses. “Si es produeix una picada el principal és eliminar les restes de tentacles amb pinces o una targeta plàstica, sense fregar, i inactivar les cèl·lules urticants que poguessin quedar sobre la pell amb una barreja de bicarbonat i aigua de mar, encara que si sabem l’espècie , a l’app tenim protocols més específics, mai utilitzar aigua dolça, perquè empitjoraríem els efectes de la picada”, recorda Bordehore.

MedusApp ha esdevingut una eina de ciència ciutadana oberta, senzilla i ràpida que ja ha despertat l’interès en equips de recerca de Mèxic. “Especialistes i col·legues que treballen a centres d’Amèrica Llatina han sol·licitat permisos per poder utilitzar l’app i fer ús de les dades cientificomèdiques”, detalla l’investigador de la UA.

Per facilitar l’ús, el coneixement i optimitzar totes les eines que ofereix l’aplicació, l’equip de treball de MedusApp ha desenvolupat un vídeo formatiu disponible en obert.

Tota la informació està disponible a través de l’app ia la web.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: