Marzà presenta el programa de residències artístiques a Castelló ‘Cultura Resident’

Informació i Foto: http://www.gva.es

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha presentat la convocatòria a projectes d’investigació de residències artístiques a Castelló del programa autonòmic ‘Cultura Resident’. En l’acte ha estat acompanyat pel gerent del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont; la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga; la regidora de l’Ajuntament de Castelló; Verónica Ruiz, i el coordinador territorial de l’Institut Valencià de Cultura a Castelló, Alfonso Ribes.

Aquestes ajudes tenen com a objectiu la creació contemporània i enfortir el teixit cultural valencià, mitjançant tres convocatòries: una de producció, una de mediació i una d’investigació, la residència de les quals serà Alacant, València i Castelló, respectivament. El programa ‘Cultura Resident’ ha sigut posat en marxa per la Direcció General de Cultura de la Generalitat Valenciana, a través del Consorci de Museus.

Segons Vicent Marzà, “les residències artístiques són habituals a Europa. Al nostre territori eren inexistents i ara farem realitat que creadors i creadores tinguen l’oportunitat de dur endavant projectes d’investigació artística a Castelló”. Així mateix, el responsable de Cultura de la Generalitat ha volgut remarcar que “aquestes ajudes responen a la nostra voluntat de territorialitzar aquestes noves apostes culturals, i era cabdal que Castelló comptara amb experiències com aquesta”.

El gerent del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, ha destacat que “es tracta d’un programa pioner en l’àmbit valencià, ja que fins ara no hi havia un programa autonòmic de residències artístiques. Un programa que, a més, es realitza amb una voluntat de vertebració del territori, amb vinculació amb els principals centres i espais d’art de les nostres comarques”.

Pérez Pont també ha assenyalat que una altra novetat és que “es tracta d’unes ajudes que estan obertes a qualsevol disciplina artística, ja siguen projectes d’arts plàstiques, literaris, escènics o cinematogràfics; i també a creadors i creadores tant de la Comunitat Valenciana com d’altres procedències, encara que es garanteix un cinquanta per cent de les ajudes per als professionals valencians”.

‘Cultura Resident’ d’investigació a Castelló

La convocatòria forma part del programa autonòmic ‘Cultura Resident’, totalment nou i que consisteix en el desenvolupament de residències artístiques a Castelló, Alacant i València per a contribuir a la professionalització del sector cultural amb un pressupost total de 150.000 euros.

Específicament per a Castelló es realitzaran residències en la modalitat d’investigació. Dotades amb 38.000 euros, seran per a quatre projectes, dos amb una duració de dos mesos, de març a abril de 2018, i altres dos de quatre mesos, de març a juny.

La convocatòria està adreçada a creadors i creadores que presenten propostes inèdites d’investigació en el camp de la creació contemporània; almenys dos dels projectes seleccionats seran per a artistes amb arrelament al territori valencià.
El jurat per a la selecció de les sol·licituds presentades estarà integrat per Ricard Silvestre Vañó, professor de Didàctica de les Arts i responsable del Centre de Documentació de l’ICIE; Rosalía Torrent Esclapés, professora del Departament d’Història, Geografia i Art de la Universitat Jaume I i directora del Museu d’Art Contemporani de Vilafamés; Emilio Roselló Tormo, professor de l’Àrea de Comunicació Audiovisual i Publicitat i director del grup d’investigació OCAP (Observatori de Comunicació Audiovisual i Publicitat); Carmen Amoraga Toledo, directora general de Cultura i Patrimoni, o la persona en qui delegue, i José Luis Pérez Pont, gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

Les residències es faran a l’Espai d’Art Contemporani de Castelló (EACC) i al Museu de Belles Arts de Castelló. Es comptarà amb el suport de l’IVAJ, a través de la Residència Mare de Déu del Lledó, de Castelló, on s’allotjaran els residents artístics.
Pròximament es presentarà la convocatòria de mediació, amb residència al Centre del Carme Cultura Contemporània de València.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: