Marzà: ‘Plantegem una educació inclusiva integral per a tot l’alumnat’

El conseller d’Educació, Investigació Cultura i Esport ha presentat la proposta d’un decret d’educació inclusiva junt al secretari autonòmic d’Educació i Investigació, Miquel Soler, el director general de Política Educativa, Jaume Fullana i la directora general d’Infància i Adolescèmcia, Rosa Molero. Aquesta proposta es durà a les meses de negociació amb els diferents agents de la comunitat educativa la pròxima setmana.

Segons Marzà, “canviem completament el paradigma. Plantegem una educació inclusiva integral per a tot l’alumnat. Per tant, una inclusió educativa universal. Totes i tots necessitem una atenció específica i un acompanyament permanent o puntual en algun moment de la nostra vida”.

A més, el responsable d’Educació, ha apuntat que “el paradigma d’educació inclusiva per a totes i tots és una manera de trencar amb l’estigmatització de les necessitats cognitives, físiques, socials, econòmiques o d’orientació acadèmica que influeixen en l’aprenentatge de qualsevol alumne per circumstàncies diverses i que, en molts casos, no provenen d’una malaltia o un diagnòstic, sinó que arranquen de circumstàncies que l’alumne té fora de l’escola, però que du a la motxilla quan entra a l’aula”.

En aquest sentit, el secretari autonòmic d’Educació i Investigació ha afegit que “l’educació inclusiva que exposem està destinada tant a qui té més dificultat d’aprenentatge, com a qui té més capacitat i motivació d’aprenentatge”.

Un aspecte important de la proposta és que trenca amb la departamentalització entre professionals i fomenta el treball coordinat entre administracions, amb els entorns municipals i els barris, i amb les famílies. “L’alumnat és el centre; es tracta que l’alumnat no pivote en diverses avaluacions i diagnosis aïllades de diversos professionals depenent de l’àrea d’actuació, sinó que la informació siga compartida entre diferents professionals. D’aquesta manera els tràmits s’adapten a l’alumnat i no a la inversa”, ha destacat el conseller.

Nova estructura d’atenció a tot l’alumnat

“Alguns estudiants requereixen suports amplis, intensos i permanents, i altres, durant un període de temps més limitat. Per tant, s’ha dissenyat una estructura d’actuació real en l’atenció a la diversitat”, ha destacat Marzà.

Es proposen quatre nivells d’actuació: els dos primers corresponen a mesures i suports ordinaris i els altres dos a mesures i suports extraordinaris. En tots els nivells s’aplica el Pla d’actuació per a la millora, i en els nivells 3 i 4 també s’inclou el Pla d’actuació personalitzat. El conseller Marzà ha destacat que “els nivells 1 i 2 d’actuació són fonamentals, perquè com millor s’apliquen, menys necessitat tindrem d’aplicar la resta de nivells”.

Amb detall, els diferents nivells són els següents:

Nivell1: S’apliquen mesures inclusives a tot l’alumnat, de forma universal, atenent la realitat específica de cada centre educatiu.

Nivell 2: S’apliquen mesures inclusives puntuals d’atenció a alumnes concrets sense que s’haja de requerir un diagnòstic.

Nivell 3: S’apliquen mesures inclusives específiques per a l’alumnat amb necessitats de suport especialitzat.

Nivell 4: S’apliquen mesures inclusives per a l’alumnat d’educació especial o altes capacitats de caràcter extraordinari i amb resposta especialitzada.

D’altra banda, a les figures dels Serveis Psicopedagògics Escolars (SPE), els Gabinets Psicopedagògics Escolars (GPE) i els Departaments d’Orientació (DO), s’introdueix la figura dels Equips d’Orientació Especialitzada (EOE), que complementen la tasca dels anteriors respecte al treball amb l’alumnat que requereix una atenció específica.

A més, els CEE es conceben no només com a espais per a alumnat amb necessitats especials, sinó com a centres de formació i recursos. “Cal garantir a l’alumnat la transició entre etapes educatives, establir un vincle important entre l’etapa educativa i la futura etapa laboral, així com el desenvolupament integral de la seua personalitat”, ha explicat el director general de Política Educativa, Jaume Fullana.

També es té la previsió de garantir els recursos educatius inclusius per a tot l’alumnat i una formació òptima en matèria d’inclusió per als equips directius, professorat i professionals del centres i serveis. En aquest sentit, també es preveu la creació de bancs de recursos compartits amb altres administracions i serveis.

L’objectiu és implantar la nova normativa sobre educació inclusiva en totes les etapes educatives obligatòries a partir del curs 2018-2019.

 

Informació i Foto: http://www.gva.es

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: