L’ús del contenidor groc va créixer un 11,7% i el de el blau un 2,3% el 2020

El 2020, cada persona va dipositar, a la Comunitat Valenciana, 13,7 quilograms de residus -un 11,7% més respecte a l’any anterior -en els 21.531 contenidors grocs destinats als envasos domèstics de plàstic, metall i brik- ia través de els sistemes de recollida selectiva de porta a porta que els valencians tenen a la seva disposició.

Per la seva banda, la col·laboració ciutadana amb el reciclatge a través del contenidor blau va créixer un 2,3% gràcies al fet que cada valencià va dipositar 15 quilograms de paper i cartró en els 19.601 contenidors blaus que hi ha situats a la via pública per a reciclar els seus envasos.

D’acord amb les dades de participació ciutadana proporcionats per les 540 entitats locals que presten el servei de recollida d’aquests residus a la Comunitat Valenciana a Ecoembes, aquestes xifres confirmen el creixement, un any més, de la quantitat d’aquests residus que la ciutadania va dipositar en el contenidor groc (destinat a envasos de plàstic, llaunes i brics) i al contenidor blau (paper i cartró).

Durant els últims cinc anys el dipòsit en el contenidor groc s’ha incrementat un 57% i un 32% en el blau. Aquestes quantitats reflecteixen el creixent compromís ciutadà amb el reciclatge d’aquests envasos.

Tot i l’excepcionalitat viscuda durant gran part de l’any 2020 i que continua en l’actualitat com a conseqüència de la COVID-19, la recollida separada i el reciclatge d’envasos va tornar a consolidar-se un any més com una pràctica mediambiental molt estesa en la societat valenciana.

Però cal seguir reforçant i sensibilitzant per millorar la separació que els ciutadans i ciutadanes fan a casa seva, ja que, dels quilos que cada persona va dipositar al contenidor groc, 3,3 quilos van ser de residus que no són envasos.

A més de a través dels contenidors blaus i grocs i dels sistemes porta a porta, els envasos domèstics lleugers de plàstic, metall, bric, paper i cartró es van recollir en altres punts de reciclatge, com els 10.353 contenidors de recollida selectiva situats en llocs de gran concurrència (oficines, estadis, hostaleria i festivals, entre d’altres).

També es van recollir envasos domèstics lleugers a les plantes de residus urbans a què es traslladen els contenidors de resta (un lloc en el qual no haurien de dipositar aquests residus, però a què, gràcies a la col·laboració ciutadana, arriben cada vegada menys envasos).

En contraposició a la pujada de la recollida selectiva al carrer, la reducció -i fins i tot la cancel·lació- de l’activitat comercial, empresarial i d’esdeveniments a causa de la COVID-19 en els llocs de gran concurrència, va suposar una menor recollida d’envasos domèstics en aquestes ubicacions.

Per això, i en total, gràcies a l’esforç i compromís de la societat valenciana, en 2020 es van lliurar a instal·lacions recicladores homologades un total de 176.329 tones d’envasos domèstics per al seu posterior reciclatge, un 1% menys que l’any anterior, tot i la reducció més gran en la producció de residus domèstics en 2020.

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha destacat la recollida separada com “una de les sis R [reduir, recuperar, reparar, reutilitzar, reciclar i recollida separada] de la gestió responsable en matèria de residus i de l’Economia Circular “.

Mollà ha valorat “les polítiques públiques d’acompanyament, educació i incentiu a la recollida separada, reciclatge i valorització de residus domèstics”, coincidint amb l’aprovació pel Consell de la línia pressupostària de 1,1 milions d’euros per al descompte econòmic directe de les taxes de tractament per les aportacions separades a través de la xarxa d’ecoparcs.

“Sens dubte i, tot i el context de pandèmia, el compromís de la societat valenciana amb la recollida separada i el reciclatge d’envasos domèstics s’ha reforçat, convertint-se en l’hàbit ambiental més estès entre les llars valencianes”, ha indicat Xavier Balagué, gerent d’Ecoembes a la Comunitat Valenciana.

Amb aquest objectiu de seguir consolidant la recollida separada a la Comunitat Valenciana, Ecoembes i la Generalitat han acordat continuar amb el Pla d’Acció d’Envasos 2021-2023 a la comunitat autònoma, acord mitjançant el qual es continuarà millorant la contenerització per part d’Ecoembes en la Comunitat, es realitzaran diagnòstics específics en cada municipi i s’impulsarà la formació en aquesta matèria, entre altres actuacions, així com s’integraran els models de recollida separada d’alta eficiència.

Així mateix, s’ha signat un conveni de col·laboració amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP). Tot això, d’acord amb la línia de treball d’exigència i millora contínua de la Generalitat.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: