L’UJI impulsa la visibilitat de les investigadores en el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència

La Universitat Jaume I de Castelló se suma a les activitats amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència -conmemorado l’11 de febrer- amb diverses activitats, organitzades per la Unitat d’Igualtat, l’Escola de Doctorat, el Vicerectorat d’Investigació i Doctorat, la Unitat de Xarxes Socials i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC + i) del Servei de Comunicació i Publicacions i la Fundació Isonomia.

Les activitats s’iniciaran el dijous 8 de febrer amb una jornada a la sala d’actes de l’Escola de Doctorat, Consell Social i Postgrau que serà inaugurada pel vicerector d’Investigació i Doctorat, Jesús Lancis; la directora de l’Escola de Doctorat, Mercè Corretja i la directora de la Unitat d’Igualtat, Mercedes Alcanyís. A continuació, la catedràtica d’Òptica de la Universitat de València i presidenta de AMIT (Associació de Dones Investigadores i Tecnologies, MUVAL-Múrcia i Comunitat Valenciana-), el Pas García-Martínez, parlarà sobre l’avanç de la ciència i la tecnologia des de la perspectiva de gènere.

Després hi haurà una taula rodona sobre les experiències de les investigadores amb perspectiva de gènere amb la participació de Maria Medina-Vicent del Departament de Filosofia i Sociologia; Isabel Esbrí Navarro, doctoranda del Màster en Igualtat i Gènere en l’Àmbit Públic i Privat; Mamen Pastor Verchili del Departament de Psicologia Bàsica, Clínica i Psicobiologia i Manuela Barneo Muñoz de la Unitat Predepartamental de Medicina.

EL LIDERATGE FEMENÍ AL CAPDAVANT DE GRUPS DE RECERCA

Durant la jornada de divendres 9 de febrer es posarà en marxa una campanya de visibilització de les dones investigadores de l’UJI a les xarxes socials de l’UJI (Twitter, Facebook i Instagram) amb les imatges i els comentaris que algunes de les responsables de grups de recerca de la universitat pública de Castelló han donat a temes com per què van triar la ciència com a professió, què els aporta la tasca de la investigació o per què recomanarien estudiar ciències i fer recerca a les nenes. La universitat pública de Castelló compta amb cent setanta-cinc grups de recerca, cinquanta-nou dels quals estan liderats per dones.

El rector de l’UJI, Vicent Climent, ha donat suport a aquesta iniciativa i ha explicat que «som conscients del repte d’avançar cap a la igualtat en la investigació científica i també en el reconeixement del paper de les dones en la investigació. Per aquest motiu, no només ens sumem a la celebració de l’11 de febrer, sinó que mantenim el nostre compromís en continuar treballant perquè les dones investigadores de la nostra universitat puguin desenvolupar el seu talent i carrera investigadora d’excel·lència sense cap trava vinculada al gènere ».

El dilluns 12 de febrer, a partir de les 10.30 hores, a la sala d’actes de l’Escola de Doctorat, Consell Social i Postgrau, tindrà lloc la inauguració de curs del Programa de Doctorat en Investigació i Gènere, amb la participació de la vicerectora de Planificació Estratègica, Qualitat i Igualtat, Mª José Oltra; la directora de l’Escola de Doctorat, Mercè Corretja i la directora de la Unitat d’Igualtat, Mercedes Alcanyís. A continuació, la investigadora Eulàlia Pérez Sedeño, del Departament de Ciència, Tecnologia i Societat del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) impartirà una conferència sobre “Perspectiva de gènere en la investigació científica: sociologia, metodologia i epistemologia».

D’altra banda, la Fundació Isonomia de l’UJI ha programat del 5 a 9 de febrer una acció de sensibilització a la IES Politècnic de Castelló, amb el propòsit de visibilitzar les dones enginyeries, familiaritzar les dones amb aquestes sortides laborals i reflexionar sobre la necessitat de canviar els papers socials d’homes i dones per construir una societat més equilibrada, justa i democràtica. L’acció compta amb la col·laboració de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals, la Unitat d’Igualtat i l’Ajuntament de Castelló de la Plana.

A més, la biòloga i becària predoctoral del Laboratori de Neuroanatomia Funcional de l’UJI i la UV, Cinta Navarro, ha col·laborat en les activitats organitzades al Jardí Botànic de la Universitat de València amb motiu d’aquest dia internacional.

 

 

Informació i Foto: http://www.uji.es

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: