L’UJI i la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica col·laboren en el seguiment i anàlisi de polítiques de participació en l’àmbit rural

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, i la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, han signat un conveni de col·laboració per a fomentar les activitats públiques en matèria de participació ciutadana. En concret, l’objecte d’aquest acord permetrà realitzar el seguiment de les iniciatives comunitàries rurals i l’anàlisi de les polítiques de participació en la ruralitat.

L’acte ha comptat també amb la participació de la vicerectora de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat, Elsa González i la secretaria general, Cristina Pauner.

Mitjançant aquesta col·laboració, l’UJI desenvoluparà diferents accions vinculades a quatre projectes de participació i disseny d’iniciatives en el món rural. Així, s’analitzarà l’evolució d’Almedíjar Vive, on les tasques a realitzar seran entrevistes de seguiment i observació participant de les accions que s’impulsen, així com impuls d’accions en relació amb l’habitatge rural.

Una altra de les iniciatives incloses en aquest conveni és la dinamització del procés participatiu per al disseny de l’Estratègia Turística de Vilafranca, on es desplegaran accions en col·laboració amb el grup motor per al desenvolupament d’iniciatives, acompanyament en els processos concrets de presa de decisions i disseny participat, a més de realització d’informes d’evolució.

El Projecte Alifara de salut comunitària i participativa dels Ports és una altra iniciativa. En aquest cas, el treball a realitzar serà l’acompanyament en la investigació, que inclou l’assessorament metodològic i el suport a l’anàlisi.

En últim lloc, també es desplegarà una anàlisi de la participació rural a través de l’exploració dels discursos dels actors polítics i tècnics encarregats d’impulsar la participació ciutadana en el món rural. Per a dur-lo a terme, es dissenyarà una investigació qualitativa fonamentada en entrevistes en profunditat a responsables de la participació institucional en l’àmbit local.

La rectora Eva Alcón ha subratllat que aquest conveni respon al compromís institucional de «promoure la col·laboració amb altres administracions públiques per a donar una resposta eficaç a les exigències del desenvolupament econòmic i social i afavorir una millor transferència del coneixement també a l’àmbit rural». Com a universitat pública, ha afegit la primera autoritat acadèmica, «hem de posar les nostres capacitats investigadores i tècniques per a contribuir al progrés social i econòmic i a un desenvolupament responsable, equitatiu i sostenible».

La consellera Rosa Pérez Garijo ha destacat els avanços en polítiques de participació. «Avui signem aquest conveni tan important amb la universitat de Castelló, amb el qual avaluarem els projectes que s’estan fent, sobretot en les zones rurals. Fan participar veïns i veïnes i són importantíssims. Per tant, volem analitzar, exportar i impregnar de polítiques de participació tots els pobles. Moltes vegades és l’administració local, que és la més propera a la ciutadania, qui té més facilitats per a fer que aquesta hi participe. Volem implicar els valencians i les valencianes en les polítiques, en les decisions que prenen les administracions, tant la local com l’autonòmica», ha afirmat.

El finançament de les activitats ascendeix a 15.000 euros i forma part del Pla estratègic de subvencions de la Conselleria, en concret, pel que fa al foment de les activitats de les universitats públiques de la Comunitat Valenciana en matèria de participació ciutadana. Aquesta línia de subvencions està dins de l’objectiu estratègic 3 d’aquest pla, que pretén convertir la Generalitat en referent en matèria de participació ciutadana per a la ciutadania i per a altres administracions.

Informació i Foto: UJI

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: