L’UJI crea un seminari permanent d’investigadors en canvi climàtic de Castelló

La Universitat Jaume I (UJI) ha creat un seminari permanent i interdisciplinari d’investigadors en canvi climàtic de Castelló. Més d’una trentena de professors dels quatre centres integrants al campus conformen aquest grup promogut des del Vicerectorat d’Investigació i Doctorat amb l’objectiu de fomentar la investigació transversal vinculada amb els efectes i les causes de l’escalfament global, com també la seva mitigació i la adaptació a les seves conseqüències, a més d’aconseguir més recursos econòmics.

Davant el repte de l’escalfament global, «l’UJI vol fer un pas endavant en el seu compromís pel desenvolupament sostenible i la recerca d’excel·lència propera a la ciutadania amb l’impuls d’aquest seminari», argumenta el vicerector d’Investigació i Doctorat, Jesús Lancis. «La nostra voluntat és donar encara més visibilitat a la investigació duta a terme en els diversos departaments i relacionada amb els diversos aspectes vinculats amb el clima -Eficiència energètica, aigua, recursos naturals, climatologia, arquitectura, salut, desenvolupament, economia, dret o comunicació – alhora que potenciar línies d’investigació interdisciplinaris, trobar sinergies, amb l’objectiu de treballar de manera conjunta i més coordinada, per fer front a aquest desafiament en el nostre territori més proper », afegeix el vicerector, professor del Departament de Física i investigador en el Grup d’Òptica (GROC).

Els professors i membres de la comunitat investigadora de l’UJI que han participat en la constitució d’aquest seminari permanent sobre canvi climàtic de Castelló han destacat, a més, la importància que aquest grup abordi vies innovadores i eficients per aproximar a la ciutadania la rellevància social , econòmica, per al territori i el benestar de les persones dels efectes del canvi climàtic. Així, una de les seves línies primordials de treball serà, a més de la investigació, el foment de la conscienciació ciutadana sobre l’escalfament global.

SINERGIES PER ACONSEGUIR MÉS FINANÇAMENT

La configuració d’equips de recerca interdisciplinaris per afrontar el canvi climàtic es considera una via eficient per aconseguir finançament per a la investigació. De fet, l’empresa FOBESA col·laborarà en aquest àmbit amb l’UJI. «També tenim la responsabilitat de potenciar l’activitat científica cap a les prioritats internacionals, a Europa, fixades pel programa H2020, que impulsa la ciència excel·lent, el lideratge industrial i els reptes socials, entre els quals es troba el canvi climàtic. De fet, cinc de les set prioritats en investigació d’aquesta estratègia europea estan vinculades amb la sostenibilitat i una d’elles és, molt concretament, el canvi climàtic », apunta Jesús Lancis, que insisteix en l’interès de la Universitat Jaume I d’integrar els objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU (ODS).

L’UJI va llançar la proposta del seminari permanent d’investigadors en canvi climàtic el novembre passat, durant la celebració de la cimera de les Nacions Unides celebrada a Bonn (COP23) com una acció vinculada amb la Setmana de la Ciència i la Tecnologia. A més, aquesta iniciativa forma part de les accions del projecte Àgora digital de comunicació científica transmèdia per establir noves vies de diàleg i interacció amb la societat gràcies a la implicació de la comunitat investigadora a fi de transmetre els coneixements generats en la nostra institució i també incrementar la cultura científica. Àgora digital s’ha desenvolupat des del Servei de Comunicació i Publicacions i el seu Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC + i), gràcies al finançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d’Economia, indústria i Competitivitat.

Paral·lelament, el grup interdisciplinari d’investigadors en canvi climàtic també és una aposta de l’UJI per potenciar la Responsible Research and Innovation (RRI). Aquesta nova perspectiva impulsada per la Unió Europea i ja exigida en les seves convocatòries potencia la participació de la ciutadania en la ciència i la innovació des de les fases més inicials dels processos de recerca i innovació amb la finalitat d’alinear els seus resultats amb els valors de la societat.

 

Informació i Foto: http://www.uji.es

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: