L’UJI analitza estratègies per a un envelliment actiu des de la perspectiva psicosocial

La Càtedra del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials de la Universitat Jaume I ha iniciat la seua activitat amb una conferència sobre envelliment actiu des de la perspectiva psicosocial a càrrec de Libertad Martín, professora de Facultat de Psicologia de la Universitat de La Habana.

Aquesta línia d’estudi està directament relacionada amb estratègies internacionals per a millorar la qualitat de vida de les persones majors, alineades amb els ODS i l’Agenda 2030, i que reprenen el concepte d’envelliment actiu donat per la OMS en l’any 2002 per al treball en el benestar i la salut d’aquest grup poblacional.

En la seua intervenció, Libertad Martín ha abordat les demandes del procés de canvi demogràfic en el món, i en especial a Cuba, amb dades del procés d’envelliment a aquest país de l’any 2020, el grau d’envelliment per províncies i, de manera específica, el dels municipis més envellits de La Habana. En aquesta línia, ha explicat el sistema d’atenció a l’envelliment a Cuba i el seu vincle amb l’enfocament dels determinants socials de la salut com a marc per a la promoció de l’envelliment actiu i saludable.

Així mateix, ha exposat els resultats de les investigacions «Estudi sobre persones majors hipertenses que viuen sense acompanyament» i «Estudi sobre la caracterització del procés d’envelliment actiu i les seues dimensions des de la perspectiva psicosocial», que en el segon cas pren com a referent teòric i metodològic les investigacions realitzades a l’UJI. Finalment, ha plantejat els principals reptes per al futur en aquest àmbit.

Aquesta primera conferència de la Xarxa de Càtedres del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials posa en relleu la línia d’acció de l’UJI que emfatitza la intervenció psicosocial en el sistema de serveis socials i té una vessant lligada al territori, atès que la Càtedra de l’UJI està vinculada a l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL).

Les càtedres de la Xarxa sorgeixen del treball del Laboratoris de Serveis Socials i tenen com a objectiu comú obtenir el benestar de la ciutadania i els màxims nivells possibles de qualitat de vida, amb un paper fonamental de les universitats públiques com a generadores de coneixement.

 

Informació i Foto: UJI

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: