L’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències ha reduït la petjada de carboni un 40% en cinc anys

L’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències ha reduït les emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle (GEI) un 40 % des del 2017. Per això, l’aquari valencià desenvolupa una estratègia de sostenibilitat per lluitar contra el canvi climàtic d’acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU, centrada principalment a l’ODS 13 d’acció pel clima i l’ODS 14 de vida submarina.

Entre les inversions de l’aquari per aconseguir disminuir la petjada de carboni, destaca la millora en eficiència energètica amb la substitució d’equips de climatització més eficients o la incorporació de noves zones d’aparcament per a bicicletes.

Per tal de millorar el benestar dels animals i el confort climàtic de les persones visitants, l’Oceanogràfic ha instal·lat una refredadora d’absorció que permet completar i actualitzar la tecnologia de refredament amb un equip més sostenible amb el medi ambient, aconseguint disminuir-ne el consum elèctric any rere any. A més, l’aquari valencià ubicarà properament punts de recàrrega per a cotxes elèctrics a l’aparcament de visitants i col·locarà noves plaques solars fotovoltaiques destinades a l’autoconsum elèctric.

Referent en sostenibilitat

La Ciutat de les Arts i les Ciències es troba immersa en una sèrie de projectes de sostenibilitat mediambiental que inclou la implantació de panells solars, tecnologia geotèrmica, solucions d’arquitectura bioclimàtica i la instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics a l’Umbracle.

El Museu de les Ciències comptarà amb la planta geotèrmica més gran de la Comunitat Valenciana, que millorarà l’eficiència energètica de la climatització de l’edifici en aconseguir un estalvi anual estimat de 1.013.000 de quilowatt hora de l’energia utilitzada actualment i un estalvi d’emissions de diòxid de carboni de 335.000 kgCO2/any, així com la reducció de la petjada de carboni del complex.

A més, es proveirà d’energia solar gràcies a la instal·lació de les plaques de paviment fotovoltaic de vidre als voladissos exteriors que donen a les façanes nord i sud de l’edifici. Així mateix, es renovarà l’aire de l’interior amb excés de temperatura mitjançant la formació de corrents naturals, aplicant solucions d’arquitectura bioclimàtica. La renovació dequipaments per a la millora de leficiència energètica en climatització i il·luminació de manera que siguin més eficients és un altre dels objectius.

Segell “Càlcul i Reduzco”

L’Oceanogràfic calcula i registra anualment les seves emissions d’efecte hivernacle al Ministeri per a la Transició Ecològica i ha obtingut el segell “Calculo y Reduzco” en reduir la intensitat d’emissió entre el 2018-2020 respecte als tres anys anteriors. En aquesta mateixa línia, la resta d’edificis de la Ciutat de les Arts i les Ciències ja han fet el primer pas per a l’obtenció del segell ‘Calculo’.

La quantificació de les emissions de GEH és el principal indicador de l’estratègia de sostenibilitat de l’Oceanogràfic, d’aquesta manera es converteix en el segon aquari del món -per darrere de l’Aquari de Sevilla- que va certificar i va registrar la seva petjada de carboni en els seus abasts. , 2 i 3, i que va emetre AENOR per primera vegada el 2019.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: