L’IVCR+i recull l’esment especial del jurat d’Europa Nostra per la investigació prèvia de la portada dels Apòstols de Morella

L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i) ha rebut una menció especial del jurat d’Europa Nostra pel projecte ‘Estudis previs i investigació de la metodologia d’intervenció de la portada dels Apòstols de l’església arxiprestal de Santa Maria la Major de Morella’, com un exemple excel·lent d’investigació prèvia en intervenció de conservació de la pedra policromada.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga; la subdirectora d’IVCR+i, Gemma Contreras, i l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, han recollit el guardó en la Cimera Europea de Patrimoni Cultural celebrada a París, de mans del president del jurat dels Premis Unió Europea de Patrimoni Cultural/Premis Europa Nostra 2019, que presideix Etienne Poncelet.

A l’acte de lliurament també ha assistit Andrés Perelló, ambaixador delegat permanent d’Espanya en la Unesco i la presidenta d’Hispania Nostra, Araceli Pereda.

Per segon any consecutiu, l’Europa Nostra, entitat europea que reconeix i fomenta les millors pràctiques relacionades amb la conservació del patrimoni, premia els treballs d’investigació i restauració de l’IVCR+i. L’any passat li va concedir el Premi Unió Europea de Patrimoni Cultural/Premis Europa Nostra, per la restauració dels esbossos de Joaquim Sorolla de ‘Visió d’Espanya’ de la Hispanic Society of America de Nova York.

En aquesta edició, el premi s’ha dirigit a les tasques realitzades en l’església de Santa Maria la Major a Morella, la construcció de la qual va finalitzar en 1330, i que posseeix una de les poques façanes policromades que queden a Europa: l’anomenada portada dels Apòstols.

A causa de la seua exposició prolongada als elements naturals i a la naturalesa única del lloc, va ser necessari un estudi preliminar cautelós i integral previ a qualsevol procés de restauració. El jurat va elogiar aquest projecte de molta envergadura com un exemple excel·lent d’investigació de material preparatori, en vista de la conservació de pedra policromada.

El projecte es va dividir en quatre fases: estudi dels materials presents en la façana, tècnica d’execució i estat de conservació; desenvolupament d’un protocol d’intervenció; optimització del protocol d’intervenció mitjançant els ajustos finals ‘in situ’, i digitalització 3D i difusió dels estudis previs i del procés d’intervenció.

La restauració de la façana dels Apòstols és un projecte de la Generalitat en col·laboració amb l’Ajuntament de Morella i l’Arquebisbat de Tortosa.

Cal destacar com d’extensius i exhaustius han sigut els treballs de cada una de les fases, duts a terme per un equip humà multidisciplinari procedent de diferents institucions nacionals i europees capdavanteres en els seus respectius camps d’investigació en conservació del patrimoni.

Les institucions que han participat en el projecte han sigut entitats de prestigi reconegut en cada una de les seues àrees d’actuació, d’Espanya, Romania i Itàlia.

El consorci liderat per Cultura de la Generalitat a través de l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i), compost pel National Institute for Research and Development in Optoelectronics (INOE 2000, Romania), l’Institut Andalús del Patrimoni Històric (IAPH, Espanya), el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC, Espanya), el Departament de Sistemes Físics, Químics i Naturals de la Universitat Pablo de Olavide (UPO, Espanya) i la Conservation Technologies Division of Elengroup (El.en. S.p.A., Itàlia) ha donat lloc a un grup de treball ben equilibrat i interdisciplinari, en què cada institució ha aportat el seu coneixement i experiència, sense els quals no hauria sigut possible el desenvolupament d’aquest projecte.

 

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: