L’Institut Cartogràfic Valencià i la Unitat de Registre Sísmic de la Universitat d’Alacant instal·len un sismògraf en proves al Mondúver

L’Institut Cartogràfic Valencià i la Unitat de Registre Sísmic de la Universitat d’Alacant han instal·lat un segon sismògraf en proves de la xarxa sísmica de la Comunitat Valenciana a l’observatori forestal que la Generalitat té al Mondúver.

Aquest sismògraf, que s’ha col·locat el 27 de juliol passat a 842 metres d’altitud, estarà instal·lat entre una setmana i 10 dies el temps suficient per determinar la idoneïtat del lloc per a la ubicació d’un sismògraf permanent. Aquest sismògraf provisional s’uneix a un altre instal·lat fa unes setmanes a Serra, que també està en proves en espera de confirmar-se si l’emplaçament és adequat. Aquests dos sismògrafs se sumen al que amb caràcter permanent és a la base aèria d’emergències de la Generalitat a Enguera, i que va entrar en servei el 15 de juliol passat.

Aquests tres sismògrafs, finançats per la Generalitat a través de l’Institut Cartogràfic Valencià, formen part del projecte d’extensió i densificació a tota la Comunitat Valenciana de la xarxa sísmica que gestiona la Universitat d’Alacant per a la província d’Alacant i que és subvencionada per la Diputació Alacant.

La xarxa es completarà amb la instal·lació dun quart sismògraf, previsiblement a Llucena, finançat per la Diputació de Castelló. El projecte contempla la contractació, amb la col·laboració de l‟Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, d‟un tècnic a temps complet per controlar la xarxa.

La previsió és que abans de finalitzar l’any 2022, l’extensió i la densificació de la xarxa estigui completada i en ple funcionament, i proporcioni dades dels esdeveniments sísmics que es produeixin al territori de la Comunitat Valenciana.

Xarxes d’estacions sísmiques

El control de la sismicitat es realitza actualment mitjançant els sismògrafs ja instal·lats a diversos punts del territori. A la Comunitat hi ha dues xarxes d’estacions operatives, les implantades per l’Institut Geogràfic Nacional i la Universitat d’Alacant.

A més, hi ha altres xarxes que, per la seva proximitat, contribueixen amb informació per a la detecció de terratrèmols, es tracten de les xarxes de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), la de l’Institut Andalús de Geofísica i Prevenció de Desastres Sísmics (IAGPDS) , i la xarxa de l’Observatori de l’Ebre (OE). La xarxa valenciana es combinarà amb la resta de xarxes sísmiques amb estacions operatives a la Comunitat.

L’objectiu del projecte és millorar el coneixement de la sismicitat a la Comunitat Valenciana, per a la qual cosa cal millorar les xarxes existents incorporant noves estacions.

Com que la província de Castelló ha tingut històricament molta menys sismicitat que la resta de les províncies, i té al seu voltant estacions d’altres xarxes, s’ha considerat que caldria situar una única estació, en una posició més o menys cèntrica dins de la província . La seva posició estratègica, a la meitat de les estacions de la resta de xarxes, permetrà millorar la localització de la sismicitat, així com detectar els esdeveniments de menor magnitud.

Pel que fa a la província de València, la seva elevada sismicitat, amb alta proporció d’esdeveniments de baixa magnitud, fa preveure que són molts els esdeveniments de mida petita que estan escapant al control de les xarxes existents. Així, el projecte contempla la instal·lació d’aquestes tres estacions noves.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: