L’IES Ribalta digitalitza el seu Arxiu Històric

L’Institut Ribalta de Castelló, en el marc de les celebracions del seu 175 aniversari, ha digitalitzat el seu Arxiu Històric. Una feina finançada per la Conselleria d’Educació i Cultura, i que permet preservar la documentació i evitar la manipulació dels documents originals i ficar-la a l’abast dels investigadors i de la ciutadania a un clic. El director territorial de Cultura i Educació, Alfred Remolar; i el regidor d’Educació de l’Ajuntament de Castelló, Francesc Mezquita, han visitat aquest matí l’arxiu del centre juntament amb el director del centre, José Luis Lorenz, i altres membres del claustre, treballadors d’arxiu i diversos divulgadors per vore els treballs que s’han fet per a la preservació dels fons pertanyents al segle XIX, concretament arran del curs 1846-1847 en que s’enceta la història de l’IES Ribalta.

El director territorial de Cultura i Educació, Alfred Remolar, ha destacat que “digitalitzar l’arxiu és una fita que passarà a la història i ho deixarem fet per al futur”. “Les instituciones hem de vetlar perquè els fons històrics dipositats en les nostres institucions, com és el cas de l’arxiu històric de l’IES Francesc Ribalta, es salvaguarden en bones condicions per tal de poder perpetuar-se en el temps i no deixar perdre el llegat que els nostres avantpassats ens van encomanar”, ha assenyalat.

Per la seua banda, el regidor d’Educació, Francesc Mezquita, ha defensat que “l’Arxiu Històric de l’IES Ribalta és ara un arxiu del segle XXI, després d’una feina que permetrà a la gent que vindrà a accedir als documents facilment i poder fer noves divulgacions”. “És molt important des del punt de vista educatiu i patrimonial la necessitat e preservar l’enriquidor patrimoni que representa l’institut per a la ciutat de Castelló, després de gaudir d’una part important dels seus fons a l’exposició ‘Didàctica del temps’, que la Regidoria de Cultura i l’Institut Ribalta van fer aquest mateix any”.

L’IES Ribalta, que avui dissabte celebra l’acte institucional del seu 175é aniversari, obre ara els tresors guardats al seu arxiu històric, amb la digitalització de tots els expedients personals acadèmics des de la fundació de l’institut a l’any 1846, quan estava a l’actual plaça Santa Clara, fins a principis del segle XX, concretament al 1917 quan es va construir la nova ubicació de l’institut, a l’avinguda del Rei en Jaume. Es prioritzaran, per tant, aquests documents per considerar-se tècnicament els que requereixen més urgència tenen a jutjar per la seua major antiguitat i per haver patit el trasllat.

La digitalització es compon de 48.000 documents, que inclouen expedients personals i acadèmics des de la fundació de l’institut l’any 1846 fins a principis del segle XX, expedients personals d’ingrés d’alumnes de 1846 fins 1936, memòries del centre entre 1846 i 1936, expedients de professorat entre 1846 i 1936, estudis d’Agrimensura del segle XIX, documents on apareixen avals polítics de la Segona República, guerra civil o franquisme; o llibres d’actes de qualificacions d’alumnat de 1846 fins 1936.
 

Informació i Foto: Ajuntament de Castelló

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: