L’Hospital Clínic és el primer centre públic d’Espanya a implantar un estimulador medul·lar davant del dolor crònic que no respon a altres tractaments

La Unitat del Dolor de l’Hospital Clínic Universitari de València ha implantat un estimulador medul·lar de circuit tancat a un pacient amb dolor crònic intractable per altres mitjans. Es tracta del primer hospital públic que l’implanta a Espanya.

Aquest nou estimulador medul·lar s’ha col·locat en un pacient amb dolor crònic lumbar i en les cames després d’haver passat per múltiples cirurgies de columna.

“Es tracta d’un pacient que s’havia tractat amb múltiples analgèsics i tècniques intervencionistes del dolor que no havien estat efectives. El pacient presenta cada dia dolor insuportable amb importants limitacions en la qualitat de vida”, tal com explica el cap de Servei d´Anestesiologia i Reanimació de l´Hospital Clínic de València i responsable de la Unitat del Dolor, Carlos Tornero.

El nou dispositiu analitza de manera contínua les respostes del pacient a l’estimulació medul·lar, així s’ajusta la dosi d’estimulació en funció de les necessitats del pacient a cada moment del dia.

“La principal diferència respecte a altres sistemes és que s’aconsegueix adaptar l’estimulació elèctrica que s’aplica al pacient a les seves necessitats reals i tot això suposa avantatges com ara adaptar l’estimulació als moviments que realitza el pacient oa la postura en què es troba a cada moment”, ha afegit Carlos Tornero.

L’estimulador medul·lar s’implanta a l’espai epidural mitjançant visió radiològica al quiròfan. El procediment es fa sota sedació lleugera i infiltració amb anestèsic local i té una durada aproximada de 90 minuts. No és obligatori l’ingrés hospitalari dels pacients sotmesos a aquest tipus d’implant per a tractament del dolor, es recomana una estada a l’hospital d’un mínim de 6-8 hores.

“El pacient nota l’alleujament del dolor de forma pràcticament immediata. De fet, a les 24 hores es torna a valorar el pacient per ajustar les dosis d’estimulació que requereix. Tots els ajustaments posteriors a la cirurgia es fan per telemetria, sense necessitat de tornar a intervenir el pacient”, tal com ha explicat el doctor Tornero.

“Aquests nous dispositius permetran a pacients amb dolor sever i als quals se’ls han realitzat diferents tècniques sense haver trobat alleujament, poder tenir una millora en la qualitat de vida i en la funcionalitat”, ha afegit.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: