L’èxit del I Pla Valencià de Producció Ecològica, protagonista en la fira internacional del sector que se celebra a Madrid

L’impuls de la Conselleria d’Agricultura al sector ecològic, a través del I Pla Valencià de Producció Ecològica 2016-2020, converteix la Comunitat Valenciana en exemple per a altres territoris. El director general de Desenvolupament Rural, David Torres, i el president del Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV), José Antonio Rico, exposen hui les claus del Pla que en 4 anys ha incrementat la superfície certificada en un 81,2% en la fira Organic Food Ibèria que se celebra aquests dies a Madrid.

El secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Roger Llanes, ha destacat que “l’agricultura ecològica valenciana està vivint el millor moment de tota la seua història i així ho testifica l’important creixement sostingut que experimenta en tots els seus paràmetres: superfície, operadors o xifres de facturació, des de l’entrada en vigor del pla per a fomentar el seu desenvolupament que va posar en marxa la Generalitat en 2016”.

De fet, el balanç de la primera edició del Pla, que supera en creixement a la mitjana espanyola en tots els indicadors, ha suscitat l’interés dels organitzadors que han convidat el departament de Mireia Mollà i el CAECV a explicar les actuacions en marxa i les bones pràctiques que han aconseguit l’enlairament exponencial del sector ecològic valencià.

L’aposta de l’Administració autonòmica per l’agricultura ecològica ha suposat que el sector haja crescut en el període 2016-2020 un 50,5% en nombre d’operadors “fins al punt de convertir a la Comunitat Valenciana en una de les autonomies que més està creixent de tot el territori nacional”, ha explicat Torres.

El director general de la Conselleria ha explicat que “una de les claus de l’èxit del I Pla Valencià de Producció Ecològica és que ha sigut una eina consensuada amb tot el sector que ha servit per a definir les necessitats i prioritats que ens estan permetent, i de quina manera, créixer com a sector a tots els nivells”.

Llanes va valorar la presència d’una vintena d’empreses valencianes, deu d’elles sota el pavelló de la Generalitat, i va assegurar que la conselleria “continuarà donant suport a la presència del sector agrari valencià en les fires més rellevants que se celebren a Europa”.

Quasi 80 milions d’euros destinats a millorar el sector ecològic

El I Pla Valencià de Producció Ecològica ha destinat, en el període 2016-2020, 76,7 milions d’euros amb l’objectiu de llançar al sector ecològic al moment en el qual es troba en l’actualitat, amb xifres de creixement que situen a la Comunitat Valenciana entre les més destacades de tot el territori nacional.

Per al president del CAECV, José Antonio Rico, “les actuacions posades en marxa per l’Administració han demostrat ser exitoses. L’agricultura ecològica és present en el 83% dels municipis de la Comunitat València; la mitjana d’edat de les persones que s’incorporen a l’activitat ecològica és de 48 anys i el 31% de les productores ecològiques certificades pel CAECV són dones”.

Aquestes dades demostren que amb les polítiques posades en marxa per la Conselleria s’estan resolent problemes històrics que sempre ha tingut el sector agrari: la despoblació, la falta de relleu generacional i la incorporació de la dona al sector, sense oblidar un altre tema clau, que no és un altre que el de la rendibilitat econòmica del sector. L’evolució del volum de facturació de tot el que genera el sector és molt important, i en el darrer any ha crescut més d’un 20%, fins a aconseguir els 626 M€ en volum de facturació.

Torres ha avançat que en pocs dies es presentarà el II Pla Valencià de Producció Ecològica, “una eina que ens ha de fer continuar creixent des de la sostenibilitat i l’organització, posant l’accent principalment en aspectes molt importants per al futur del sector, com la comercialització, l’educació el consum intern”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: