L’espera per sotmetre’s a una intervenció quirúrgica s’escurça a 89 dies als hospitals de la Comunitat Valenciana

La llista d’espera quirúrgica s’ha escurçat el darrer mes fins a situar-se en 89 dies, 6 dies menys que a l’abril i 17 menys que fa un any. A més, hi ha a la llista d’espera 444 persones menys que el mes passat.

La reducció en el temps d’espera per entrar a quiròfan s’observa pràcticament a tots els departaments de salut. En concret, al departament de salut Arnau-Llíria, l’espera s’ha escurçat el darrer mes 15 dies; -13 al Provincial de Castelló; -9 tant a Requena com a l’Hospital General de València i Gandia; i -8 a Castelló, Hospital Universitari i Politècnic La Fe, Xàtiva-Ontinyent, Alcoi i Torrevella, per posar-ne alguns exemples.

La millora en l’espera per a una operació afecta, així mateix, gairebé totes les patologies i és especialment notable en fimosi (-11 dies), Hallux Valgus (-9), artroscòpia (-8) i cataracta (-7).

D’altra banda, la disminució davant del mes anterior en la xifra d’operacions pendents també s’aprecia a gairebé tots els departaments de salut: -310 a Arnau-Llíria; -250 a l’Hospital General de València; -193 a Torrevella; -175 a Gandia; -169 a Sant Joan d’Alacant; -152 a Alacant; -150 al Clínic de València o -132 a l’Hospital Provincial de Castelló, entre d’altres.

“Aquestes dades favorables responen a l’increment de l’activitat quirúrgica ia la disponibilitat més gran de llits per a cirurgia major amb ingrés, ja que van disminuint els pacients afectats per Covid”, en paraules de la Secretària autonòmica d’Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés.

A més, quant a especialitats, les intervencions pendents s’han reduït de manera significativa respecte a l’abril a Oftalmologia (-336) o Urologia (-173), entre d’altres.

D’altra banda, també disminueix ressenyablement el nombre d’operacions pendents en algunes patologies. Per exemple, al maig hi havia 313 operacions de pròtesis de genoll menys que a l’abril; -263 operacions de cataractes o -190 intervencions per col·locar pròtesis de maluc.

Així mateix, gairebé s’ha duplicat l’activitat d’autoconcert, que és la fórmula a través de la qual el personal sanitari i no sanitari, de manera voluntària i retribuïda, allarga la jornada per realitzar activitats quirúrgiques. De fet, les intervencions per autoconcert van passar de 1.924 al mes d’abril a 3.789 al maig.

La llista d’espera quirúrgica no afecta en cap cas intervencions urgents, oncològiques i no demorables, que són ateses de forma preferent.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: