L’espera per sotmetre’s a una intervenció quirúrgica se situa en 98 dies i es redueix en deu dies respecte del mes anterior

El temps d’espera per sotmetre’s a una intervenció quirúrgica als hospitals de la Comunitat Valenciana al mes d’octubre se situa en 98 dies, és a dir, deu dies menys que al setembre i 9 dies menys que a l’octubre de l’any passat.

Per departaments de salut, els que destaquen amb descensos de més de 20 dies en temps d’espera respecte a l’octubre de l’any anterior són, per aquest ordre: Alcoi, amb 69 dies menys; Elda, amb 46; Alacant-Sant Joan, amb 34; Sagunt, amb 26 dies de descens, i la Plana, amb 24 dies menys.

Dos departaments més registren descensos de 20 dies d’espera a l’octubre del 2021 són l’Hospital General de València i el de Xàtiva-Ontinyent.

Per tipus d’intervenció, els descensos més importants durant el mes d’octubre respecte a l’any anterior s’han produït a les artroscòpies (34 dies menys), quists pilonidals (26 dies menys), hallux valgus (12 dies menys) i túnel carpià (9 dies menys) ).

Pel que fa al nombre de persones en espera, les que més han baixat respecte a l’octubre del 2021 han estat les que esperen una intervenció de pròtesis de genoll i de maluc, amb descensos del 60,49 % i 58,54 % (1.458 i 702 sol·licituds actives menys), respectivament.

Prop de 25.000 persones operades a través d’autoconcert

D’altra banda, l’activitat quirúrgica realitzada per reduir les llistes d’espera als hospitals públics, en jornada vespertina, mitjançant autoconcert, ha experimentat un increment del 25,22%. D’aquesta manera, s’han realitzat 3.530 intervencions davant de les 2.819 realitzades el mateix mes de l’any anterior. Aquesta activitat suposa el doble que la realitzada el mes de setembre del 2022, amb 1.839 intervencions.

Així mateix, si es compara l’activitat d’autoconcert en el període de gener a octubre d’aquest any amb el mateix període de l’any anterior, l’increment se situa en un 53,28%, amb un total de 24.844 persones intervingudes davant de les 16.208 persones operades entre gener i octubre del 2021, és a dir, 8.636 persones més.

En aquest període, l‟activitat d‟autoconcert ha suposat una inversió de 20 milions d‟euros, tant per a proves diagnòstiques com per a la llista d‟espera quirúrgica.

D´altra banda, la secretària autonòmica d´Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés, ha recordat l´adopció de noves mesures per reduir els temps i millorar l´atenció de la ciutadania.

D’aquesta manera, ha destacat l’activació als departaments de salut d’Unitats de Control de la Demora, un equip de professionals dedicat a reduir els temps d’espera del departament tant quirúrgics com de consultes externes i tècniques diagnòstiques o terapèutiques; així com crear grups de treball específics amb especialistes d’oftalmologia, traumatologia per buscar fórmules destinades a agilitzar l’atenció dels pacients d’aquestes dues especialitats, que representen el 50 % de la llista d’espera. Andrés també ha ressaltat la creació del grup de treball específic de cirurgia maxil·lofacial i el seguiment específic dels pacients amb més demora.

La llista d’espera quirúrgica no afecta en cap cas intervencions urgents, oncològiques i no demorables, que són ateses de forma preferent.

Consulteu aquí tota la informació sobre llista d’espera quirúrgica a la Comunitat Valenciana.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: