L’espera per sotmetre’s a una intervenció quirúrgica disminueix onze dies al juny respecte del mateix període de l’any anterior

El temps d’espera per sotmetre’s a una intervenció quirúrgica als hospitals de la Comunitat Valenciana el mes de juny d’aquest any s’ha situat en 87 dies, és a dir, 11 dies menys que el juny del 2021 i 2 dies menys que el mes anterior, maig.

Per departaments de salut, en destaquen cinc amb descensos de més de 20 dies en el temps d’espera respecte al mateix mes de l’any anterior: Alcoi, amb 35 dies menys de temps d’espera al juny d’aquest any respecte al juny del 2021, l’hospital General de València, amb 30 dies menys, Xàtiva-Ontinyent, amb 29 dies menys, Alacant-San Juan, amb 28 dies menys i Sagunt, amb 22 dies menys.

I cinc departaments més registren el juny d’aquest any temps d’espera entre 12 i 14 dies menys que el juny del 2021: La Plana i Gandia (14 dies menys), Elda (13 dies menys) i Oriola (12 dies menys).

Segons la secretària autonòmica d’Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés, “cal destacar l’esforç que s’està fent per atendre els pacients amb més temps d’espera. En aquest sentit, la xifra de persones que s’espera més de 180 dies per a una intervenció és la més baixa de tot l’any”.

En concret, els pacients que estan esperant entre 0 i 90 dies pugen a 37.310, mentre que hi ha un total de 15.242 pacients esperant entre 91 i 180 dies i 10.371 en espera major de 180 dies.

Especialitats i patologies

Per tipus d’intervenció, destaquen amb descensos en el temps d’espera per a una intervenció quirúrgica les artroscòpies (27 dies menys d’espera el juny d’aquest any respecte al juny del 2021), les adenoamigdalectomies (26 dies menys d’espera), els hallux valgus i quists pilonidals (tots dos amb 11 dies menys de temps d’espera), les hèrnies inguinals (4 dies menys de temps d’espera) i les fimosis (3 dies menys de temps d’espera).

Si comparem amb el maig del present any, els descensos s’han registrat a les col·leilitiasis (descendeix un 5% i 3 dies menys d’espera), les cataractes (-4% i 2 dies menys d’espera), les fimosis (-2% i 1 dia menys d’espera) i les pròtesis de maluc (-1% i 1 dia menys d’espera).

Pel que fa al nombre d’operacions pendents, destaca la reducció en intervencions com a pròtesis de genoll en un 40,50% (960 sol·licituds menys que el juny de 2021), pròtesis de maluc en un 42% (512 sol·licituds menys), i amb descensos menors, les intervencions de túnel carpià (-3,86% i 58 sol·licituds menys) i artroscòpies (-0,60% i 15 sol·licituds menys).

La llista d’espera quirúrgica no afecta en cap cas intervencions urgents, oncològiques i no demorables, que són ateses de forma preferent.

Tota la informació sobre llista d’espera quirúrgica a la Comunitat es pot consultar al portal de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: