L’escriptor i premi nacional de literatura Antonio Colinas protagonitza dues activitats a la UA

L’escriptor Antonio Colinas, premi nacional de literatura i premi Reina Sofía de poesia, serà el protagonista de dues activitats organitzades pel Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la Universitat d’Alacant, dimecres que ve 4 de maig.

A la primera cita, a les 12 hores a les instal·lacions del CeMaB del Campus (Facultat de Filosofia i Lletres III), Colinas dialogarà amb el poeta i catedràtic de literatura espanyola, Ángel Luis Prieto de Paula, en un acte emmarcat a les “Jornades d’Espanyol: llengua i literatures”. En aquesta trobada, Antonio Colinas desgranarà les claus de la seva poètica i serà presentat pel catedràtic emèrit de literatura hispanoamericana, José Carlos Rovira.

L’activitat serà presencial i es podrà seguir en directe a través de Streaming UA.

La jornada continuarà a la Seu Ciutat d’Alacant (Ramón i Cajal, 4), a les 19 hores, on Colinas oferirà un recital poètic. Aquesta activitat també serà presencial i es podrà seguir en directe.

Antonio Colinas

Va néixer a La Bañeza (León), el 30 de gener de 1946, ciutat amb què, malgrat la seva trajectòria viatgera, sempre ha seguit en un contacte molt estret. Poeta, narrador, assagista, traductor, crític literari, la seva obra ha estat sempre oberta a altres cultures, per la qual cosa aquesta posseeix un sentit clar i profund d’universalitat. Alhora, aquesta obra sempre té les seves arrels a la seva terra natal. Fidel a la fusió -per ell tan defensada sempre-, entre l’experiència de viure i l’experiència d’escriure, entre poesia i vida, la seva obra literària no es podria explicar sense la seva experiència vital, que passa per estades llargues en diversos àmbits culturals, on ha après i amb qui ha dialogat, com el sud andalús (Còrdova), Madrid, Milà (Itàlia), Eivissa (Illes Balears) o Salamanca.

Resideix a Itàlia entre 1970 i 1974, anys en què va treballar com a professor convidat i Lector d’Espanyol a les Universitats de Milà i de Bèrgam. Entre el 1977 i el 1998 va residir durant 21 anys a l’illa d’Eivissa, plenament dedicat ja a la tasca d’escriptor i de traductor. A aquesta rica etapa li deu una bona part dels seus llibres, alguns d’ells fruit d’una investigació laboriosa, com Cap a l’infinit naufragi. Una biografia de Giacomo Leopardi o Rafael Alberti a Eivissa. Sis setmanes de l’estiu de 1936. També d’altres de to més personal, com els llibres de poemes o els dos Tractats d’harmonia, en què l’autor reconeix la seva “filosofia de la vida” durant aquesta etapa illenca. Durant la mateixa i fins a l’actualitat també ha exercit una àmplia tasca periodística i de crític literari a diversos diaris ia revistes nacionals i estrangers. Des de l’estiu del 1998 resideix a la ciutat de Salamanca. La seva obra ha rebut nombrosos premis i reconeixements, entre els quals cal destacar el Premi Nacional de la Crítica (1975), el Premi Nacional de Literatura (1982), el Premi de les Lletres de Castella i Lleó (1999) o, a Itàlia, el mateix any, el Premi Internacional Carlo Betocchi, concedit a la seva tasca com a traductor i estudiós de la cultura italiana. El 2005 va rebre el Premi Nacional de Traducció, concedit pel Ministeri d’Afers Exteriors d’Itàlia, per la traducció de la Poesia Completa del Premi Nobel Salvatore Quasimodo. El 2016 va rebre el “Premi Internacional de Periodisme Fundació Mercedes Calles-Carlos Ballestero” pel seu article “Una estació, una ciutat, una destinació” i va rebre el Premi Reina Sofía de Poesia Iberoamericana, també concedit pel conjunt de la seva obra poètica. El 2019, en ocasió de celebrar aquest any els 50 de la seva feina, va rebre a Itàlia dos premis que van venir a reconèixer la vida i l’obra de tota aquesta etapa: el Premi LericiPea i el Premi Dante Alighieri.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: